Steffen Pauws benoemd tot bijzonder hoogleraar

Steffen Pauws is deze week benoemd op de bijzondere leerstoel Data Science, eHealth and Communication. De leerstoel valt binnen het departement Communicatie- en Informatiewetenschappen en wordt gefinancierd door Philips Research. Univers maakt alvast kennis met de hoogleraar, die toevallig ook muzikant is.

De Eindhovenaar is werkzaam bij Philips Research en studeerde medische informatica aan de Universiteit Leiden. Pauws is gepromoveerd aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Wat vindt u van de benoeming?

Ik voel me vereerd en trots om deel uit te maken van deze unieke universiteit. Ik ben blij verrast met de curricula die hier gelden. En de omgeving is prachtig. Ik loop hier rond met een glimlach.

Wat gaat u precies onderzoeken?

Ik ga projecten definiëren op het gebied van Data Science, eHealth en Communication. Data science gaat over het analyseren van grote patiëntgerelateerde bestanden om risico’s in te schatten. Hoe communiceer je die met de patiënt en de arts? En daarnaast is het belangrijk om de band tussen Tilburg University en Philips te versterken. Ook zoeken we mogelijkheden om met het St. Elizabeth Ziekenhuis en lokale thuiszorgcentra pilots uit te voeren.

“Daarnaast is het belangrijk om de band tussen Tilburg University en Philips te versterken”

Wat is eHealth?

eHealth is zorg op afstand, gemedieerd door internet en computers, zoals het volgen van chronisch zieke patiënten vanuit hun eigen thuissituatie. Bijvoorbeeld: mensen met hartfalen hebben vanwege een verminderde hartpompfunctie de neiging om vocht vast te houden, in de benen of achter de longen. Die worden acuut opgenomen in het ziekenhuis om te ontwateren. Vervolgens worden ze ontslagen uit het ziekenhuis. Het is belangrijk om nazorg te verlenen door middel van eHealth: de patiënten worden begeleid in een levensstijl passend bij hun ziektebeeld. Ze worden gevraagd om iedere dag simpele, vitale lichaamsfuncties te meten en een korte vragenlijst in te vullen. Die wordt automatisch verstuurd naar het ziekenhuis of de huisarts. Zodat er kan worden ingegrepen als ze te veel vocht vasthouden, zonder de noodzaak van een stressvolle ziekenhuisopname.

Wat voor rol speelt het zelfzorgkarakter in de toekomst van de patiënt?

Het gaat erom dat je patiënten niet overlaat aan hun lot.  Dat ze begrijpen wat het ziektebeeld inhoudt en dat ze weten wat ze moeten doen als het ziektebeeld verslechtert. En dat ze het een plaats kunnen geven. Dat verbetert de kwaliteit van het leven. Door deze nazorg vermindert de kans  op een nieuwe ziekenhuisopname.

U speelt ook basgitaar?

Ik speel nu in een Tom Waits-tributeband en ik ben bezig met voorbereidingen op een kleinkunstvoorstelling met vrienden. Het wordt een muzikaal programma over de liefde. Dat gaat in oktober van start.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.