Meeste universitaire studenten ooit

Een recordaantal studenten staat dit collegejaar ingeschreven bij Nederlandse universiteiten. Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging van Universiteiten (VSNU). Het gaat om 258.054 universitaire studenten, dat is 1,8 procent meer dan vorig studiejaar.
Nog nooit waren er zoveel universiteitsstudenten als tijdens het huidige collegejaar. 160.000 studenten staan ingeschreven voor een bacheloropleiding en 98.000 voor een masteropleiding. De toename is te verklaren door de instroom van voorgaande jaren en door de groei van de masterinstroom.

Het aantal buitenlandse studenten nam ook toe. Hun aandeel ligt tijdens studiejaar 2015-2016 op 15.160. Het studiejaar daarvoor was dat nog twintig procent minder: 12.681 studenten.

Het aandeel nieuwe bachelorstudenten is licht gedaald, met ongeveer één procent. Er is wel een stijging bij de sectoroverstijgende studies, zoals de University Colleges en bij de sectoren Techniek, Natuur en Landbouw. De meeste studenten staan ingeschreven bij de opleidingen Rechtsgeleerdheid, Psychologie en Geneeskunde.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.