ISO en LSVb tevreden over wetsvoorstel studenteninspraak
De Wet versterking bestuurskracht werd gisteren behandeld in de Tweede Kamer. Een meerderheid is enthousiast over het wetsvoorstel van minister Bussemaker (OCW). Ook studentenorganisaties ISO en LSVb zijn te spreken over het plan dat nu op tafel ligt.
Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) noemde het wetsvoorstel van minister Bussemaker eerder ‘een gemiste kans’, maar komt daar nu op terug. Voorzitter Linde de Nie is blij dat studenten daadwerkelijk meer invloed krijgen op het bestuur van de universiteit, bijvoorbeeld bij de benoeming van leden van het College van Bestuur. “Het is meer dan logisch dat studenten en docenten meebeslissen over hun eigen bestuurders, want bestuurders zitten er uiteindelijk voor hen”, stelt De Nie. Ook de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) toont zich tevreden. Voorzitter Stefan Wirken: “Na de studentenprotesten van vorig jaar is dit echt een stap vooruit en krijgt de student meer over het onderwijs te zeggen.”
Kwaliteit
ISO constateert dat studenten − door versterkte rechten van opleidingscommissies − meer invloed krijgen op de kwaliteit van onderwijs. Zo kun je straks gaan meebeslissen over studielast en de gebruikte leervormen. Ook komt er instemmingsrecht op de wijze waarop het onderwijs geëvalueerd wordt. “Dit zorgt er voor dat kwaliteit van onderwijs echt dicht op de opleiding wordt verbeterd met studenten en docenten die het onderwijs het beste kennen”, aldus De Nie.
Volgens het wetsvoorstel kunnen bestuurders van hoger onderwijsinstellingen niet langer gekozen worden zonder inspraak van studenten en docenten. In sollicitatiecommissies moeten straks altijd tenminste één student en één docent zitten. Beide belangenorganisaties zien het als belangrijke winst.
Ook het afpakken van studiepunten als rendementsmaatregel is door de Tweede Kamer een halt toegeroepen. Sommige universiteiten en hogescholen beperken de geldigheidsduur van behaalde studieresultaten tot vier jaar. Dit dwingt studenten om snel af te studeren. Wanneer studiepunten uit het eerste jaar vervallen moeten studenten deze punten opnieuw halen. Volgens het wetsvoorstel mag de geldigheidsduur van studieresultaten voortaan alleen beperkt worden vanwege verouderde kennis.
Dinsdag 16 februari komt de Wet versterking bestuursrecht in stemming in de Tweede Kamer. Daarna moet de wet ook nog door de Eerste Kamer. Of de WVB ook daar kan rekenen op een meerderheid is onduidelijk.