Leden van studentenvereniging minder ondernemend

Lid zijn van een studentenvereniging kent veel voordelen. Zo kun je ervaring opdoen via een commissie of een bestuursjaar. Daarnaast leer je veel nieuwe mensen kennen en creëer je een groot netwerk. Dat kan je goed op weg helpen, maar niet op het gebied van ondernemerschap.

Dat blijkt uit onderzoek van de Erasmus universiteit. Nederlandse studentenverenigingen zouden volgens het onderzoek een negatieve invloed hebben op het ondernemerschap van haar leden. Uit de studie blijkt dat studenten die verder zijn met hun studie minder snel geneigd zijn een onderneming op te zetten.

Leden van een studentenvereniging zoeken liever hun heil in de traditionele markt

Leden van een studentenvereniging zoeken liever hun heil in de traditionele markt. Zo kiezen zij er vaker voor om carrière te maken bij een multinational, zoals Coca-Cola of Unilever. Wel zijn studenten die lid zijn van een vereniging socialer ingesteld dan niet-leden. Uit de studie komt naar voren dat ze de mening van hun omgeving zwaarder laten meewegen.

De Acadamic Business Club kan zich deels in het onderzoek vinden. “Als ik naar ons publiek op ABC Nights kijk is lang niet iedereen ondernemer. Veel studenten kiezen uiteindelijk voor een functie bij een multinational. Diezelfde multinationals zijn namelijk ook op zoek naar studenten met een ondernemend karakter. De vaardigheden die je als student-ondernemer hebt opgedaan worden hier ook verlangd. Daarnaast kun je door evenementen te organiseren of door actief te zijn bij een studentenvereniging laten zien dat je ondernemend bent. Dat je niet ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel betekent niet dat er geen ondernemer in je schuilt. Het is een karaktereigenschap, geen papiertje dat je hebt”, aldus bestuurslid Sven Verleun.

‘Wij constateren dat studenten die verder zijn in hun studie minder snel besluiten een onderneming te beginnen. Studenten beginnen vaak ofwel op het begin ofwel op het einde van hun studie met een onderneming. Het komt ook vaker voor dat studenten eerst aan de slag gaan bij een bedrijf, maar na een paar jaar besluiten dat dit toch niet hun ding. Ze besluiten dan alsnog een onderneming te starten’.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.