Sweetie 2.0 hoopt kindermisbruik van het internet te verbannen

Sweetie 2.0 hoopt kindermisbruik van het internet te verbannen

Door middel van een computerprogramma online kindermisbruik blootleggen en terugdringen? Dat is het doel van Sweetie, een initiatief van Terre des Hommes. De software struint chatrooms af op zoek naar mensen met kwade bedoelingen. Tilburg University is betrokken bij het project.

Sweetie is een virtueel Aziatisch meisje dat zich begeeft in de donkere contreien van het internet. De eerste versie werd gelanceerd in 2013. Sweetie 2.0 gaat in april online en doet dat met de nodige verbeteringen. Waar eerst nog werknemers van Terre des Hommes achter een computer zaten, zijn de gesprekken van de chatbot nu volledig geautomatiseerd. De organisatie verwacht niet dat dat problemen oplevert, omdat kinderen in Zuidoost-Azië ook geen vloeiende gesprekken kunnen voeren in het Engels.

Door de automatiseringsslag wordt het bereik van Sweetie een stuk groter. Waar het virtuele meisje eerst 19 chatrooms in de gaten hield, kunnen dat er nu 100 tot 200 zijn. Bovendien kan het systeem tientallen gesprekken tegelijk voeren. Daardoor zijn de verwachtingen bij Sweetie 2.0 hooggespannen. De originele Sweetie zorgde namelijk voor veel ophef toen ‘ze’ gelanceerd werd in 2013. Het leidde ertoe dat meer dan duizend kindermisbruikers ontmaskerd werden.

Of de resultaten van Sweetie 2.0 net zo goed zijn gaan twee onderzoekers van Tilburg University bekijken. Het doel van Sweetie 2.0 is naast kindermisbruikers opsporen voornamelijk het ontmoedigen van pedofielen om op internet op zoek te gaan naar kinderen om mee te chatten. Stefan Bogaerts (Klinische Forensische Psychologie) en Bert-Jaap Koops (Regulering van Technologie) onderzoeken of Sweetie 2.0 dit effect ook daadwerkelijk zal hebben. Bogaerts is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een nieuwe herkenningsmethode en het ontwikkelen van een manier om pedofielen af te schrikken. Het gaat daarbij om de ‘vangst-hervangst methode’: die de mogelijkheid geeft om pedofielen op het internet meerdere keren terug te vinden. Dat is nooit eerder toegepast op het web.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.