College geven 2.0

Het onderwijs vernieuwd, zo ook op Tilburg University. Van het krijtbord hadden we min of meer al afscheid genomen en ingeruild voor een blackboard. Maar de technologie staat niet stil. Docenten kregen vandaag uitleg over de nieuwe snufjes waarvan zij gebruik kunnen maken tijdens een college.

Zo’n 30 docenten hebben zich verzameld in GZ 101 voor de informatiebijeenkomst over lecture capture. Oftewel de vernieuwingen rond het geven van colleges. De collegezaal is als eerste voorzien van moderne noviteiten. Dirk Stevens, trainer bij het bedrijf MK2, legt uit hoe het nieuwe systeem werkt. “Er zijn nu twee schermen in plaats van één. Handig, want daarmee kun je bijvoorbeeld op het ene scherm een afbeelding laten zien en op het andere schrijven. Daarnaast kun je ook via touchscreen schrijven in een PowerPoint of pdf-bestand. Die je op zijn beurt weer kunt delen met de studenten. Werk je liever met een eigen laptop of tablet dan verbind je die draadloos met het systeem.”

Naast de nieuwe mogelijkheden van de twee beeldschermen is de collegezaal volledig gepimpt. “We hebben een documentcamera om aantekeningen vast te leggen en een microfoon die je kunt opspelden zodat je door de hele zaal kunt lopen. Ook worden de colleges opgenomen met een camera.”

Docent rechtsgeschiedenis Karlijn van Blom (Tilburg Law School) is positief over de nieuwe mogelijkheden. “Het kan zeker iets toevoegen aan de huidige colleges, voor wiskundedocenten bijvoorbeeld. Die schrijven veel formules op, die op een whiteboard moeilijk zijn te lezen als je achter in de zaal zit. Maar ik zie ook iets van vroeger terugkomen. De documentcamera heeft wel iets weg van de projector die we vroeger gebruikten. Een erg leuk apparaat voor ons als rechtsgeschiedenisdocenten. Ik laat regelmatig een oud-document zien.”

“Meestal baal ik even als er een nieuwe versie van bijvoorbeeld Word verschijnt, maar voor je het weet heb je het onder de knie”

De technische mogelijkheden zijn er al een tijdje volgens AV-medewerker Paul van Venrooij. “Maar het moet bij de studenten en docenten aanslaan. Ik ga ervan uit dat er een run komt op deze zaal om college te geven. Dat is mooi, want daar doen we het voor. De onderwijsondersteuning zal in de toekomst steeds belangrijker worden. Het is erg belangrijk om docenten mee te nemen in de mogelijkheden en daar tijd voor in te ruimen de komende tijd.”

Het college wordt op video vastgelegd, maar dat zorgt niet voor minder studenten, aldus van Venrooij. “Studenten willen graag bij een college fysiek aanwezig zijn. Het is handig om sommige delen nog een keer te herhalen. Maar het is voor een student lastig om dezelfde aandacht thuis op te brengen als in de collegezaal.” Van Blom vindt het niet vervelend als ze wordt gefilmd tijdens het lesgeven. “Aan nieuwe ontwikkelingen wen je snel. Meestal baal ik even als er een nieuwe versie van bijvoorbeeld Word verschijnt, maar voor je het weet heb je het onder de knie. Het enige wat ik jammer vind aan een videocollege is dat de docent op de afgesproken tijd staat te ploeteren maar dat de student bij wijze van spreken thuis met een biertje in zijn hand het college kan volgen.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.