Fit in je hoofd, fit in je hart

Leuk en aardig, carrière maken. Maar werk je af en toe ook in het zweet. “Zodat jullie over tien jaar niet uitgeput en met overwicht bij mij aankloppen”, is het advies van Radmilo Soda, bekend als personal trainer van het tv-programma Obese. Hij was donderdagavond een van de drie sprekers tijdens het symposium ‘Leefstijl en psyche’ van Studievereniging Complex.De zaal is gevuld met psychologiestudenten en andere belangstellenden. “Als je er voor gaat, dan ga je er voor”, begint Soda donderdagavond in zaal DZ1. De Kroaat vertelt met hese stem dat er een lange file stond van Amsterdam naar Tilburg. Het zit hem niet mee, maar mindset dat is waar het volgens hem om gaat. “Daarom sta ik hier.”

Soda vertelt de aanwezigen over de oorlog in Kroatië, een vader die hij nooit heeft gehad en zijn moeder die op haar veertigste overleed door drankgebruik. Hij groeide op in armoede. “Ik wil nooit meer terug naar waar ik vandaan kom. Mijn jeugdervaringen hebben een instinct bij mij gecreëerd. Als er iets vervelends gebeurt, denk ik altijd na over wat ik ermee kan, welke toegevoegde waarde het biedt aan mijn leven.” Ook legt hij uit dat pijn of iemand verliezen kan werken als motivatie.

“Herhaling, daar word je beter van. Of het nou gaat om rennen, zwemmen of lezen.”

Maatwerk
Soda is ‘zwaar dyslectisch’ en heeft dyscalculie. Daardoor was een studie psychologie, volgens hem het mooiste vak dat er is, niet mogelijk. Toch haalt hij het beste uit het leven. Bij Obese bewees hij zijn medemens ook graag op weg te helpen. “Van slachtoffer naar krachtig persoon, die transformatie van mensen is kicken”, vertelt hij enthousiast. Een student wil weten hoe hij dat voor elkaar krijgt. “De juiste snaar raken, de goede toon spelen en dat op het juiste moment. Als psycholoog moet je levenservaring en empathie samenvoegen met wat je in de boeken leert.”

Momenteel heeft Soda een eigen boksschool in de hoofdstad. Hard werken en discipline zijn belangrijk voor hem. Hij heeft 21 marathons gelopen, maar blijft zichzelf uitdagen. “Iedereen kan grenzen verleggen”, vertelt hij. “Herhaling, daar word je beter van. Of het nou gaat om rennen, zwemmen of lezen.”

“Het stresshormoon schakelt emotiesystemen uit”

Omgevingsinvloed
Minder bekend bij het grote publiek, maar niet minder belangrijk zijn twee andere sprekers. Fernando Cunha, psycholoog en politiek-econoom, spreekt namens Stichting Lunastella. Hij vertelt hoe depressie en angst onze hersenen veranderen. “Cortisol, het stresshormoon, schakelt emotiesystemen uit. Dat veroorzaakt veranderingen in de hersenen en dat leidt tot waarneembare symptomen.” Cunha legt ook uit dat omgeving een grote invloed heeft op de ontwikkeling van een mens.

Ook aanwezig is Esther Nederhof, bewegingswetenschapper aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij spreekt over de invloed van voeding op gezondheid. Het paleo-dieet waarbij granen vervangen worden door groenten staat centraal. De naam is afgeleid van paleologie: de leer van de oudheid. “Met dit dieet krijg je veel meer voedingsstoffen binnen”, legt ze uit. Nederhof toont bewijzen dat dit dieet een betere invloed heeft op depressie, dan een schijf van vijf-dieet.

Trainer Soda geeft de zaal nog advies voordat hij het podium verlaat. “Blijf dicht bij de natuur. Ook met voedsel; bijna alle producten zijn gemanipuleerd. Richt je ook niet alleen op je carrière, maar zorg voor beweging. Zodat jullie over tien jaar niet uitgeput en met overwicht bij mij aankloppen.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.