Fixen is een vak

‘De bekendste fixer van Nederland’. Geen vervelende titel, maar Kargbo had hem liever niet gehad. Nadat dinsdag naar buiten kwam dat de 33-jarige voetballer uit Sierre Leone was betrokken bij een matchfixschandaal werd hij aan de schandpaal genageld. Alles dat te maken heeft met het manipuleren van wedstrijden moet uitgebannen worden, vindt de KNVB: Nederland moet immuun worden voor matchfixing.

Maar matchfixing is niet de boosdoener. Het manipuleren van wedstrijden is onschuldig. Doorgaans wordt er gewed op het aantal inworpen, aan welke kant de keeper zijn bidon legt of het percentage balbezit. Zaken die niet schokkend zijn en evenmin invloed hebben op het scoreverloop. Zelfs in de zaak Kargbo twijfel ik aan de ernst van zijn corruptheid. Als Kargbo drie slidings meer in had gezet had FC Utrecht ook van Willem II gewonnen. Alleen als Lionel Messi zijn benen stilhoudt in de wedstrijd kan je spreken van manipulatie. Dat geldt niet voor Kargbo, en met hem vele andere voetballers.

“Alleen als Lionel Messi zijn benen stil houdt kan je spreken van manipulatie”

Het komt zelden voor dat matchfixing invloed heeft op de uitkomst van de wedstrijd. En als het zo is, dan doen we er toch niets aan. Kijk maar naar de 7-1 zege van Lyon op Dynamo Zagreb, waardoor Ajax in 2011 niet overwinterde in de Champions League.

Hoewel het manipuleren van wedstrijden weinig invloed heeft op de uitslag, kun je het zoeken bij de voetballers zelf. Hoe kun je nou de boel zó belazeren en je team in de steek laten? Nou, daar is een simpele verklaring voor: spelers kiezen voor hun eigen belang. En geef ze eens ongelijk. Bijna iedere voetballer verdient absurde bedragen en een paar wat minder. Dus die schieten iets vaker de bal in de tribune om het spel te ‘manipuleren’, want het draait toch allemaal om geld. Daarom wordt er ook gegokt op al die wedstrijden: op hoe vaak Kenneth Vermeer wordt uitgescholden of welke kleur schoenen de linksbuiten van MVV aan heeft. Randzaken waarmee een wedstrijd niet wordt beïnvloed, maar waaraan wel geld aan te verdienen valt. Zonder de gokkers is matchfixing ook kansloos, maar een wereld zonder gokkers houd ik niet voor mogelijk.

Het is niet zo dat we het manipuleren van wedstrijden moeten toejuichen. Veroordeel het liever. Maar hoe dan ook schiet je er niet veel mee op. Er zijn ernstigere zaken in het voetbal. Zoals een WK in Qatar, dertienjarige jongetjes die worden verkocht aan Chelsea of het nomineren van weer een nieuwe maffioso als FIFA-voorzitter. Daar maak ik mij meer druk om dan een speler die zo nu en dan een gele kaart pakt om wat bij te verdienen. Eerlijk voetbal bestaat niet meer. Grote clubs worden steeds groter, voetbalorganisaties blijven corrupt en het handelen in kleine voetballertjes is het nieuwe Walhalla. Fixen is een vak. Iets wat de voetballerij niet lukt en de matchfixers wel. Daar geef ik ze de credits voor. Hopelijk kan de voetbalwereld daar iets van leren.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.