Laura van Geest: “Bij een baan hoort een vonkje”

Laura van Geest (53), directeur van het Centraal Planbureau (CPB), vertelt studenten vandaag in de Blackbox over haar baan. De sessie is onderdeel van het Food For Thought-programma van Asset. Het CPB doet economische voorspellingen op het gebied van onder andere onderwijs, de arbeidsmarkt en de financiële markt. Zij doet dit op eigen initiatief, maar krijgt ook verzoeken van bijvoorbeeld politieke partijen. Wat heeft daarbij prioriteit? Van Geest: “Daarin zoeken we een balans. We proberen vragen van politieke partijen te beantwoorden, maar het komt voor dat deze te ingewikkeld zijn. Soms duurt een onderzoek daarvoor namelijk wel een jaar.” Partijen die in de coalitie zitten hebben andere manieren om informatie in te winnen. Het zijn oppositiepartijen die het CPB inschakelen. Welke partij het vaakst aanklopt, wilt Van Geest niet prijsgeven.

Stel: het CPB voorspelt dat de werkloosheid stijgt. Worden consumenten dan niet bang waardoor ze minder kopen en er zo daadwerkelijk meer werkloosheid ontstaat? Met andere woorden: hoe groot is het effect van het CPB? Van Geest: “Die invloed wordt overschat. Mensen kopen niet meer als wij aangeven dat de economie booming is. Zij doen dat als ze zelf merken dat het beter gaat. Als zij zien dat werklozen in hun omgeving weer een baan krijgen.”

“De invloed van het CPB wordt overschat”

Kritiek

Sinds 2013 leidt Van Geest het instituut dat al sinds 1945 bestaat. Bij haar aanstelling kreeg zij te maken met kritiek omdat ze niet over de juiste achtergrond zou beschikken. Ook heeft zij geen doctorstitel. Van Geest: “In de top van CPB moet er sprake zijn van een economische, academische en beleidsmatige balans. Er zijn twee onderdirecteuren in de top. Eén van hen heeft een academische achtergrond en de ander een economische. Zelf heb ik jaren bij het Ministerie van Financiën gewerkt, dus ik zie dat probleem niet.”

Voor de studenten de zaal verlaten heeft Van Geest nog een advies. “Als je op zoek bent naar werk, wees dan niet enkel rationeel. Het gaat er niet om dat een functie mooi is op papier. Als de vonk niet overspringt, heb je er niets aan. Dat kan ik uit eigen ervaringen bevestigen.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.