Studenten van Tilburg University leven gezond

De studenten op Tilburg University letten op hun voeding, zo blijkt uit de enquête van Univers. Van de honderd respondenten gaf tachtig procent aan zijn eetgedrag in de gaten te houden. 

Het magazine peilde de studenten over hun eetgedrag. Daar kwam onder andere aan bod of studenten op hun voeding letten, actief bezig zijn met voeding en hoeveel groente, fruit en alcohol zij consumeren per week. Hieronder de opvallendste uitkomsten op een rij.Eet- en drinkgedrag
Mannen letten minder op hun eetgedrag dan vrouwen. Studenten rond de leeftijd 26-28 en studenten die alleen wonen houden hun voeding minder in de gaten. De studenten hebben het niet zo op frisdrank. Vijfendertig studenten geven aan niet meer dan drie glazen per week te drinken. Ook geeft iets meer dan dertig procent aan meer dan zeven glazen per week aan alcohol naar binnen te gieten. Slechts zes procent drinkt meer dan twaalf glazen per week. De drinkers wonen voornamelijk op kamers.

Meer dan tachtig procent van de studenten eet netjes zijn portie groenten. Zij geven aan meer dan vier keer per week groente te eten. De TLS studenten maak je het meest blij met een portie groenten(60%). Achtenzestig procent van de respondenten eet meer dan vier keer per week fruit. Vrouwen eten meer groente en fruit dan mannen.

Thuis of op kamers
Opmerkelijk is dat studenten op kamers meer groente eten dan thuiswonende studenten. “Maar ik denk dat studenten die op kamers wonen wel ongezonder leven”, zegt Jacintha van Dongen (Pabo-University). “Zelf woon ik thuis en dan heb je toch het gemak dat je ouders iets gezonds voor je koken. Tenzij je ouders niet gezond leven natuurlijk.”

Martijn Verleisdonk (TiSEM) kan zich daarin vinden. “Ik woon ook thuis. Dan is het toch fijn dat je ouders wat gezonds voor je koken. Op kamers heb je meer vrijheid en maak je denk ik ongezondere keuzes.” Laurens Lamper (TiSEM) is het daar niet mee eens. “Ik woon op kamers, maar dan eet ik ook gewoon netjes mijn groente en fruit op hoor. Daarnaast laat ik mij niet snel beïnvloeden door mijn medestudenten. Als zij een snack halen in de kantine ben ik niet geneigd om daarin mee te gaan.” Zo’n vijftig procent van de studenten doet dat wel, voornamelijk de studenten van TiSEM laten hun eetgedrag beïnvloeden door medestudenten. Wederom geeft ongeveer de helft aan thuis gezonder te eten dan op kamers. Vooral de thuiswonende student vreest voor een ongezondere leefstijl als hij of zij het huis verlaat.

Dieet
Pasta is het lievelingsgerecht van de TiU-studenten. Daarnaast geven tweeëntwintig studenten aan hun ontbijt over te slaan. Of studenten thuis of op kamers wonen, maakt niet uit in dit geval. Daarnaast is diëten vooral populair bij studenten van rond de vierentwintig. Theologie studenten voeren de lijst aan. Zo’n zeventig procent van de TST-studenten geeft aan een dieet te hebben gevolgd. Of hebben zij iets op te biechten?

Aanbod in de kantines
De studenten zijn tevreden over het aanbod in de kantines op Tilburg University. Meer dan vijfenzestig procent vindt dat er genoeg gezond eten is te verkrijgen in de kantines. Zo’n vijfendertig studenten zijn van mening dat de prijs wat lager kan liggen. Jacintha: “Er is genoeg aanbod in de kantine. Een broodje, fruit, smoothies, noem maar op. Genoeg keus voor de studenten. Als studenten het duur vinden kunnen ze altijd zelf eten meenemen vind ik.” Het eten in de kantine vindt Martijn prima. “Er is genoeg gezond eten te verkrijgen. Maar zelf ben ik liever van de tosti’s in de kantine. Gelukkig bieden ze die ook nog aan.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.