Fijne verjaardag, je bent ontslagen!

Ben je jonger dan 23? Dan is het vlak voor je verjaardag duimen dat je niet werkloos wordt. Jongeren onder de 23 hebben in de aanloop naar hun verjaardag een verhoogde kans op ontslag. Dit ontdekte de Tilburgse econoom Jan Kabátek.

De drie kalendermaanden vóór je verjaardag stijgt de ontslagkans met gemiddeld 1,1 procent. De reden? Het minimumjeugdloon is in Nederland zo ingericht dat het ieder jaar stijgt, totdat de leeftijd van 23 is bereikt. Dit werkt leeftijdsdiscriminatie in de hand, blijkt uit de publicatie “Happy Birthday, You’re Fired!” van Kabátek. Sommige werkgevers ontslaan hun jongere werknemer vlak voor de verjaardag zodat ze de automatische salarisverhoging niet hoeven te betalen. De jeugdige werknemer wordt al snel te oud en te duur.

Klein effect
Voor zijn onderzoek analyseerde Kabátek de administratieve gegevens van alle werkende jongeren in Nederland. Hoewel er dus zoiets bestaat als het ‘verjaardagseffect’ onder jongere werknemers, is dit effect gelukkig klein. Gemiddeld 1 op de 100 jongeren verliest zijn baan vanwege leeftijd. Er bestaat een duidelijk verschil tussen leeftijdsgroepen, de mate van werkervaring en de branche waarin iemand werkzaam is.

Gemiddeld 1 op de 100 jongeren verliest zijn baan vanwege leeftijd

Het effect is het sterkst in de supermarktsector. Hier neemt de ontslagkans vóór de verjaardag toe met 2 procent. Juist deze sector is belangrijk voor jongeren in Nederland: 14% van de jonge werknemers werkt in de supermarkbranche.

Toch behoudt het overgrote merendeel van de jongeren zijn baan. Volgens Kabátek komt dit onder andere doordat de opgebouwde werkervaring door veel werkgevers wel degelijk op waarde wordt geschat.

Minimum jeugdloon
Het minimumjeugdloon in Nederland behoort, uitgedrukt ten opzichte van het loon voor volwassenen, relatief tot het laagste van de wereld. Een 15-jarige krijgt ongeveer 30 procent van het loon van een volwassene. Vakbonden uitten al eerder kritiek op het systeem, dat leeftijdsdiscriminatie in de hand zou werken. De studie van Kabátek is de eerste die hiervoor empirisch bewijs levert.

Meer weten? Lees hier de volledige publicatie “Happy Birthday, You’re Fired!”.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.