Nederland heeft lokale veerkracht nodig

Nederland verandert snel. Winkelketens verdwijnen, historische stadscentra worden overspoeld met toeristen, jong talent vertrekt naar de grote stad. TiU-hoogleraar Pieter Tordoir bepleit lokale veerkracht als oplossing in het Brabants Dagblad.

Een probleem hoeft dat allemaal niet te zijn. Volgens Tordoir – sinds februari 2016 wetenschappelijk directeur van TiU-onderzoeksinstituut voor duurzaamheidsstudies Telos – zijn een wijk, gemeente of streek altijd in enige mate een tussenstation. Mensen, bedrijven en voorzieningen verhuizen. Bijvoorbeeld omdat ze gegroeid of gekrompen zijn.

“Samenleving en economie zijn als een bord bewegende spaghetti”

Dat binnensteden, woonwijken en bedrijventerreinen er geregeld anders uitzien, is geen probleem maar gewoon te verwachten: “Samenleving en economie zijn als een bord bewegende spaghetti.” Delen verschieten geregeld van kleur en raken verknoopt.

Uitdagingen biedt dat wel. Innovatie valt bijvoorbeeld weg of een regio vergrijst. De oplossing is volgens Tordoir lokale veerkracht. Stad en platteland moeten netwerken smeden. Kleine gebieden zijn bijvoorbeeld wel prettig voor ouderen om in te wonen, maar intensieve zorgdiensten kunnen zij niet of nauwelijks organiseren. Een ander gebied, dat daar wél sterk in is, zou kunnen bijspringen.

Noord-Brabant
Het kan overigens wel verkeerd gaan. Een negatieve spiraal is niet altijd tegen te gaan. Noord-Brabant hoeft zich daar volgens Tordoir geen zorgen om te maken. “Maar dat zou zomaar kunnen veranderen als onvoldoende wordt opgelet en lokale veerkracht onvoldoende in breder, stedelijk en regionaal netwerkverband wordt gevoed. Waar nodig met solidariteit.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.