Psychologisch onderzoek wél betrouwbaar?

Psychologisch onderzoek onbetrouwbaar? Harvard-onderzoekers claimen dat het meeste onderzoek wél klopt.

Meer dan de helft van het psychologisch onderzoek deugt niet. Bij herhaling blijkt slechts 36 procent dezelfde resultaten op te leveren. Dat bleek uit een grootschalig onderzoek uit 2015.

Nu claimen Harvard-onderzoekers in Science dat het onderzoek uit 2015 overdrijft, schrijft Trouw. Ze weerleggen het artikel, door erop te wijzen dat de statistiek niet deugt. Bij de herhaalde onderzoeken zouden bijvoorbeeld proefpersonen van een andere nationaliteit gebruikt zijn. Corrigeer je dat, dan blijkt de betrouwbaarheid minder slecht dan gedacht.

Daniël Lakens – mede-auteur van het onderzoek uit 2015 – merkt op dat de statistiek van het Harvard-onderzoek zelf niet klopt. Ook zouden ze hun conclusies op een te klein gedeelte van het aantal onderzoeken baseren. En die nationaliteit? Als het originele onderzoek uitspraken doet over de mens in het algemeen, moet niet uitmaken of je proefpersonen Italianen of Amerikanen zijn.

TiU-onderzoeker Jelte Wicherts is ook kritisch op het Harvard-onderzoek. Er is volgens Wicherts wel een probleem in de psychologie. Namelijk: een publicatie-bias. Negatieve onderzoeksresultaten worden zelden gepubliceerd. Onderzoek waarover we lezen is bijna altijd gelukt. Dat geeft een verkeerd beeld. Geregeld wordt onderzoek zo “geanalyseerd dat de resultaten significant en bruikbaar lijken.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.