Nog steeds maximaal lappen voor tweede master

Klaar met je eerste master en beginnen aan een tweede? Dan heb je pech, want dan mag je je portemonnee trekken. Fractie SAM wilde hier iets aan doen, maar het College van Bestuur wil er vooralsnog niet aan.

Sinds 2010 bepalen instellingen zelf wat studenten betalen voor een tweede master. In Tilburg komt dat neer op een bedrag dat varieert van 4150 tot 13.000 euro. Vervelend voor studenten die een tweede master willen volgen na het afronden van hun eerste, zo stelt Fractie SAM. De studentenfractie wil dat studenten die al een master aan Tilburg University hebben afgerond het reguliere collegegeld blijven betalen.

Na onderzoek te hebben gedaan geeft het College van Bestuur aan niet te geloven in de plannen van SAM. Zij zijn van mening dat een wijziging negatieve gevolgen kan hebben voor de concurrentiepositie van de universiteit en voor een aanzuigende werking kan zorgen voor de voordelige masters.

Willemijn Cauberg, vicevoorzitter van SAM, laat weten teleurgesteld te zijn met de reactie. “Zeker omdat het College zichzelf eigenlijk tegenspreekt. Aan de ene kant zeggen ze bang te zijn voor een aanzuigende werking, terwijl ze tegelijkertijd aangeven dat iedereen de mazen in de wet toch al kent.”

Mazen in de wet
Die maas is simpel: studenten kunnen het bedrag omzeilen door zich tijdens hun bachelor- of masteropleiding in te schrijven voor de tweede opleiding. De regeling is namelijk pas van toepassing als je bent afgestudeerd.

SAM laat het er echter niet bij zitten. “We gaan proberen tot een oplossing te komen. De reactie is pas net binnen, dus we zijn druk bezig met uitzoeken of we deze uitkomst kunnen veranderen.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.