Jackpot voor VU-filosofen: €1,75 miljoen voor onderzoek
Wie zei daar dat er geen geld omgaat in de wetenschap van de filosofie? In ieder geval niet de drie filosofen Rik Peels, Jeroen de Ridder en René van Woudenberg van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Dit VU-trio krijgt een subiside van 1,75 miljoen euro om drie jaar lang onderzoek te doen naar ‘de primaire verantwoordelijkheden van universiteiten’.
“Enorm blij”. is de eerste reactie van Rik Peels. “Het is voor filosofen inderdaad een bijzonder hoog bedrag. Een heel enkele keer wordt nog wel eens een Europese subisidie van een miljoen toegekend, maar dit is wel uitzonderlijk, ja.”
De subsidie is afkomstig van de Templeton World Charity Foundation. De filosofen gaan de komende drie jaar aan de slag met hun project ‘The Epistemic Responsibilities of the University’ en werken daarbij samen met veertien wetenschappers uit andere disciplines.
“We hebben vorig jaar een voorstel ingediend en hebben daarna een heel proces doorlopen, waaronder vijf of zes externe rapporten waarop wij moesten reageren. Dat zag er allemaal heel goed, maar het blijft dan toch tot het laatste moment toe spannend.”
Het onderzoeksvoorstel, zo geeft Peels toe, had ook nauwelijks op een beter moment gedaan kunnen worden. “Het thema is inderdaad heel actueel. Wat zijn nu precies de fundamentele waarden van de universiteit? Door publicatiedruk, fraude en integriteitskwesties en het feit dat de geesteswetenschappen in zijn algemeen onder druk staan, is die vraag alleen maar nijpender geworden.”
Wat natuurlijk wel grappig is, is dat we ondertussen dus ook bezig zijn met een reflectie op wat we zelf aan het doen zijn
“Kennis, onderzoek en onderwijs, integriteit, de vorming van de student, dat gaat allemaal aan bod komen in ons onderzoek. Het gaat misschien wat ver om het existentieel te noemen maar wat natuurlijk wel grappig is, is dat we ondertussen dus ook bezig zijn met een reflectie op wat we zelf aan het doen zijn.”
Het drietal hoopt met hun onderzoek de waarden en verantwoordelijkheden van de universiteit in kaart te brengen. Ook willen zij alternatieve onderwijsmodellen ontwikkelen waarin de intellectuele en persoonlijke vorming van studenten centraal staat. En ondertussen hopen zij aan te tonen dat de geesteswetenschappen een unieke bijdrage leveren aan onderwijs en onderzoek.
Frans van Peperstraten, departementsvoorzitter filosofie aan de TiU, staat wel te kijken van de subisidiehoogte. “Die hadden wij ook wel binnen willen halen, ja”, reageert hij desgevraagd. “Dit soort bedragen komt niet elke dag voorbij. Uniek is het overigens ook weer niet. Jan Sprenger heeft hier ook eens zo’n grote Europese subsidie binnengehaald. Maar dat was voor hem alleen en voor een onderzoek dat zes jaar in beslag nam.”
Van Peperstraten vindt het dan weer minder opmerkelijk als hij hoort van wie de subsidie komt. “Templeton, dat heeft volgens mij een christelijke achtergrond. Dus dan is het niet zo verwonderlijk dat de VU daar een subsidie wegsleept. Maar goed, los van het bedrag is het voor ons uiteraard vooral het onderzoeksgebied wat dit project heel interessant maakt.”
©foto homepage: 401kcalculator.org