Textielprof moet leerstoel bekleden

Een hoogleraar aan Tilburg University die onderzoek doet naar tweehonderd jaar textielindustrie. Voor dat doel is de Stichting Leerstoel Textiel opgericht. De initiatiefnemers hopen dat de leerstoel in 2017 van start kan gaan.Van oudsher is Tilburg een echte textielstad. Eind negentiende eeuw telde het maar liefst 125 wollenstoffenfabrieken. Zo kreeg Tilburg de bijnaam ‘Wolstad’. En ook die andere bekende bijnaam – ‘Kruikenzeiker’ – vindt zijn oorsprong in de textiel. Het initiatief voor het benoemen van een speciale hoogleraar sluit aan bij het project ‘Tilburg Twee Eeuwen Textielindustrie’. Sinds november vorig jaar zijn tientallen vrijwilligers bezig om de geschiedenis van fabrieken en eigenaren tot in detail uit te pluizen.

Gemiste kans
Gert Jan de Graaf is directeur van het Regionaal Archief Tilburg. Hij is zowel betrokken bij genoemd project als het realiseren van de speciale leerstoel. Tegen Omroep Brabant zegt hij: “Wij vinden dat dit thema alle aandacht verdient. De textielindustrie is zó bepalend geweest voor de stad Tilburg…” Daarom vindt De Graaf het merkwaardig dat er aan de universiteit niets mee gebeurt.

Ook Arnoud-Jan Bijsterveld, bijzonder hoogleraar Cultuur in Brabant aan Tilburg University, loopt warm voor een ‘textielprofessor’. “Het bestuderen van het eigen industriële erfgoed is ‘in’. Het is een gemiste kans dat de Brabantse universiteiten hierin achterblijven.” Ligt hier wel een taak voor Tilburg? Onze universiteit heeft toch helemaal niet zo veel met geschiedenis? Bijsterveld: “Juist daarom moet Tilburg University zich hiervoor inzetten. Er is veel te weinig aandacht voor het verleden. Sterker: dit is een universiteit zonder geheugen. Om een voorbeeld te noemen: er is nauwelijks een geordend archief. Voor een universiteit is dat wel een beetje bij de beesten af.”

“Sterker: dit is een universiteit zonder geheugen”

Traditie
Volgens Bijsterveld draagt een Leerstoel Textiel eraan bij om die schade in te halen. “Vooral ook omdat we het hebben over sociaal-economische geschiedenis. Dat past dus prima in de traditie van onze uni. Bovendien borduren we mooi voort op het gedachtegoed van hoogleraar Harry van den Eerenbeemt. Die was maar liefst veertig jaar in dienst van Tilburg University en onderzocht de sociale geschiedenis van Noord-Brabant.” Van den Eerenbeemt nam afscheid in 1995. “Hoog tijd om de draad weer op te pakken”, besluit Bijsterveld.

De Stichting Leerstoel Textiel gaat de komende tijd naarstig op zoek naar fondsen. Van Bijsterveld vindt dat ook de universiteit mee moet doen: “Dit onderwerp staat zo dicht bij stad. Naast onderzoek zijn er genoeg mogelijkheden voor onderwijs en valorisatie.” De beoogde leerstoel moet in 2017 worden bekleed.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.