Knappe koppen minder verveeld in klaslokaal

Slimmeriken op middelbare scholen vervelen zich steeds minder in de klas. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het Plan van Aanpak Toptalenten 2014-2018 van staatssecretaris Sander Dekker.

Die vermindering komt doordat middelbare scholen steeds meer passend onderwijs geven. Zo kunnen bollebozen op hoger niveau examen doen in een vak waarin ze echt goed zijn. De toegespitste lessen zijn onderdeel van het Plan van Aanpak Toptalenten 2014-2018 van het Ministerie van OCW. In dit plan staan ruim twintig maatregelen om extra aandacht te geven aan uitblinkers.

Afname

In 2014 gaf 56 procent van de toptalenten aan zich vaak te vervelen in de klas. Volgens staatssecretaris Dekker voelden zij zich niet geprikkeld in de reguliere lessen. Nu, twee jaar later, is dit percentage meer dan gehalveerd: nog maar 24 procent van de toptalenten zegt zich te vervelen in de klas. “Veel scholen en andere organisaties geven vorm aan prachtige initiatieven om toptalenten uitdagend onderwijs te bieden. Ik ben blij met de voortvarendheid waarmee scholen de handschoen hebben opgepakt”, schrijft Dekker in een brief aan de Tweede Kamer.

Toekomst

Toch is er volgens de staatssecretaris nog ruimte voor verbetering. Dekker: “Om in 2018 te bereiken dat scholen alle leerlingen op hun eigen niveau uitdagen, is het van belang dat de ingezette beweging nu wordt doorgezet.”

In het komende nummer van Univers (#9), dat verschijnt op donderdag 31 maart, lees je een groot stuk over hoogbegaafdheid bij studenten op onze universiteit.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.