TiU-promovendus: vrouwenbesnijdenis zal stoppen

Mensenrechtenorganisaties willen vrouwenbesnijdenis in 2030 de wereld uit hebben. Dat gaat volgens TiU-promovendus Annemarie Middelburg niet lukken. Denk niet in jaren, maar in generaties.

Wereldwijd zijn meer dan tweehonderd miljoen vrouwen en meisjes besneden. Deze praktijk zal niet zomaar veranderen. Middelburg deed onderzoek in Senegal. Daar is vrouwenbesnijdenis bij wet verboden, toch gaat het onverminderd door. Dat komt omdat de overheid beperkte invloed heeft. De religieuze leider in het dorp heeft meer invloed en vrouwenbesnijdenis is de sociale norm.

Een niet-besneden vrouw wordt als onrein gezien, vertelt Middelburg tegen het nd. “Je kunt niet trouwen, eten wat je kookt wordt niet gegeten, kleren die je wast worden niet gedragen.” Zelfs tegenstanders laten hun dochters besnijden, omdat ze niet willen dat die in een sociaal isolement terechtkomen. Ondanks dit alles is Middelburg toch hoopvol. Vrouwenbesnijdenis gaat verdwijnen, maar niet zo snel als gewenst wordt.

Vrouwenbesnijdenis is de sociale norm

Juridische maatregelen hebben in ieder geval beperkt nut. Middelburg’s onderzoek beschrijft de factoren die naleving van recht positief en negatief beïnvloeden. Die factoren zijn vaak niet juridisch, maar sociaal en religieus. Een religieus probleem is het volgens Middelburg overigens niet. “Het wordt noch in de Koran, noch in de Bijbel, noch in de Torah, voorgeschreven. Het overgrote deel van de moslims doet niet aan vrouwenbesnijdenis.”

Annemarie Middelburg promoveert vrijdag op haar onderzoek.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.