Kruisiging Jezus was niet uniek

In de aanloop naar Pasen wordt het kruis met Jezusbeeld weer van stal gehaald. Het verhaal is bekend: Jezus werd gekruisigd in een tijd dat de wrede Romeinen de Joden onderdrukten. Maar TiU-promovendus Martijn Stoutjesdijk stelt in Trouw dat dat beeld niet klopt.

Kruisiging was in de Oudheid een typische straf voor slaven. Een slaaf had geen rechten én geen eer. Martelingen en (seksueel) misbruik waren aan de orde van de dag. De beroemde slavenopstand onder leiding van Spartacus (73-71 voor Christus) leidde zelfs tot de kruisiging van ruim 6000 slaven.

Jezus was geen slaaf, maar de slavenstraf die hij onderging was dus niet uniek. Maar ook niet typisch Romeins. Veel gelovigen denken volgens Stoutjesdijk dat de situatie in het oude Joodse Israël beter was. Daar zouden de wetten slaven beschermen. Maar Stoutjesdijk merkt op dat die wetten niet nageleefd werden. Slavernij was een wijdverspreide bittere realiteit: “Wie zichzelf illusies maakt over de Romeinse wreedheid versus Joodse mildheid, houdt alleen zichzelf voor de gek.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.