Studentenflat verzet zich tegen 7 maanden overlast

Woningcorporatie WonenBreburg wil in 7 maanden tijd 422 lekkende badkamervloeren vervangen in de studentenflat aan het Prof. de Moorplein. De bewoners komen in verzet.

Op 24 maart 2016 kregen de bewoners voor het eerst bericht van WonenBreburg. Dat de corporatie iets van plan is, lekte al eerder uit via de Facebookgroep van de bewoners. Nu worden ze voor voldongen feiten geplaatst: de verbouwing van 422 badkamervloeren wordt in gang gezet en zal duren van 18 april t/m november 2016. “In de tentamenweken week 22 en week 23 en tijdens de bouwvak starten we geen nieuwe badkamers op”, schrijft de woningcorporatie in een e-mail aan de bewoners. Ook zorgt de corporatie voor tijdelijke douches en andere toiletten.

Bewoners reageren weinig begripvol op de gigaklus. Dat er iets moet gebeuren, begrijpen de meesten nog wel. Lekkende badkamervloeren zijn nu eenmaal een risico voor onderliggende woonruimtes. Op sommige plaatsen ging het al mis. Maar het gaat veel te lang duren, en de overlast wordt gevreesd. Doordat er in de cementvloeren geboord en gehakt moet worden kunnen de studenten geluidsoverlast verwachten.

“Het geluidsoverlast en de tijden van de werkzaamheden zijn onacceptabel”

De zelfbenoemde ‘harde kern groep’ wil de krachten bundelen om het gesprek aan te gaan met de woningcorporatie. Bijvoorbeeld om de vergoeding voor de overlast omhoog te krijgen: die is nu ongeveer 1/5 van de bruto huur. Dat is voor 7 maanden overlast wel erg weinig, vinden de bewoners.

Op de besloten Facebookgroep stroomden de klachten binnen. “Allemaal heel vervelend dat er een bouwfout is gemaakt, maar dat is niet ons probleem”, “Daarnaast ervaar ik de omgang en communicatie vanuit WonenBreburg altijd alsof wij ‘studenten’ een soort derderangs huurder/burger zijn”, “Het geluidsoverlast en de tijden van de werkzaamheden zijn onacceptabel.”

De studenten zijn het niet alleen oneens met de werktijden en de communicatie vanuit Wonenbreburg, maar zijn ook bang voor de stofvorming. “Bij het bewerken van beton en andere kwartshoudende materialen komt stof vrij, ook wel fijnstof genoemd, dat kwarts bevat en zeer schadelijk is voor de gezondheid. Vooral bij werkzaamheden in een afgesloten ruimte is dit extreem gevaarlijk en niet tegen te houden met een simpel stofscherm”, schrijft een lid van de Facebookgroep.

De studenten betwijfelen dat het voorgestelde stofscherm het fijnstof tegenhoudt. Ook vrezen ze voor hun privacy. En ze vinden 2 plaatsvervangende WC’s voor de hele flat wat weinig.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.