Zonder GPS vinden we nooit meer de weg

We varen blind op onze telefoons en andere navigatieapparatuur. Daardoor raken we ons oriëntatievermogen kwijt. Blijvend, volgens Nature. Kunnen studenten van Tilburg University nog zelf de weg vinden?

GPS-apparaten vertellen ons waar we zijn en hoe we ergens moeten komen. De afgelopen decennia zijn we er afhankelijk van geworden. Dat is niet zonder gevaar, stelt mede-uitvinder van GPS Roger Mckinlay in Nature. Wie zijn oriëntatievermogen niet gebruikt, raakt het kwijt. Zo gebeurde het dat een vrachtwagenchauffeur die onderweg was naar Spanje, aankwam in het Gibraltar Point natuurreservaat aan de Engels Noordzeekust. Wie kan nog ergens de weg vinden, zonder Google Maps?

Arwin Bandari (23), net klaar met pre-master Marketing Management
“Helemaal afhankelijk van navigatieapparatuur ben ik niet. Maar wel voor een groot deel. Als ik ergens naartoe moet, gebruik ik het bijna altijd. Zelfs al moet ik maar een paar minuten lopen. Zonder verdwaal ik regelmatig. Toen ik vorig jaar hier kwam studeren, moest ik het hebben van de blauwe zuilen met plattegrond. Zouden die er niet zijn? Dan had ik iedereen moeten aanspreken; ik zou echt verdwalen hier. In gebouw P doe ik dat trouwens nog altijd.”

Karin van den Tillaard (23), pre-master Management of Cultural Diversity
“Voordat ik hier kwam studeren, had ik de campus al bezocht. Dus ik kende het al wel een beetje. Ook had ik van vrienden een plattegrond gekregen van de campus. Maar zonder de blauwe zuilen zou het wel zoeken zijn in het begin. Het sportgebouw bijvoorbeeld was een uitdaging. In Tilburg heb ik overigens bijna nooit navigatie nodig, ik ken de stad. Ergens anders meestal wel. Zou ik geen navigatie hebben? Dan zal ik naar straatborden moeten kijken. Wat betekent dat ik me van tevoren moet verdiepen in een kaart.”Maite Aquirre (22), Mexicaanse exchange student Fontys
“Ik studeer hier niet, maar woon vlakbij. Daarom ga ik hier vaak naartoe om aan opdrachten te werken. Hoe ik gebouwen vind? Dat is altijd een ding, haha. Meestal vraag ik het aan vrienden die hier wel studeren. Moet ik ergens anders naartoe, dan kijk ik vooraf op Google Maps. Als ik dan op de fiets zit, probeer ik mijn telefoon niet te gebruiken. Maar vaak doe ik dat dan toch. Al is Tilburg wel een kleine stad. Dat scheelt. In Mexico kan je echt niet zonder navigatie. Zou navigatieapparatuur niet werken of bestaan? Dan zou ik een kaart kopen. Het voordeel is denk ik dat je dan meer aandacht hebt voor de omgeving.”

Tekst: Ron Vaessen & Chris Gijzen

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.