Hans Haans (Onafhankelijken): kritisch coöperatief

Waar er bij de studenten een fractie bijkomt, verdwijnt er een aan de werknemerskant van de universiteitsraad. ABVAKABO gaat op in de fractie Onafhankelijken. Lijsttrekker Hans Haans (45) vertelt over de plannen voor aankomend jaar.

Hans HaansJe bent afgelopen jaar tussentijds in de Universiteitsraad gekomen. Waarom wilde je erin?
“Dat is eigenlijk simpel. Ik werk al 15 met veel plezier op onze universiteit. Ik ervaar het als een prettige omgeving en ik wil er graag aan bijdragen om dat zo te houden. De verschillende medezeggenschapsraden zijn daarvoor dé plek.”

Hoe is dat bevallen?
“In het begin moest ik wel wennen aan het politieke van alles. Ik dacht dat ik mensen wel kon overtuigen met goede argumenten, maar al snel merk je dat er meer dingen meewegen. Daardoor heb ik geleerd om soms genoegen te nemen met een compromis. Het is sowieso een heel leerzame periode geweest.”

Een prettige omgeving, een leerzame periode in de U-raad… Er zijn vast ook dingen die minder goed gaan volgens jou?
“Ja. Een belangrijk punt waar we naar willen kijken zijn outsourcing-aspecten, zoals ATP (voor bedrijfsreizen, red.). Het systeem is inflexibel en zorgt voor hoge kosten. Dat is ook echt een persoonlijke irritatie.”

“Verder willen we het onderwijsbelang vanuit de docentkant meer naar voren brengen. Bijvoorbeeld door veel aandacht te geven aan het carrièrepad voor docenten en (ander) OBP, zoals dat ook terugkomt in het Tilburgs Onderwijsprofiel. We moeten niet vergeten dat de universiteit aan het onderwijs het meeste geld verdient.”

“Als een docent of OBP’er zich nu afvraagt welke mogelijkheden hij heeft binnen de organisatie is dat vaak onduidelijk”

Die aandacht voor het carrièrepad bestond nog niet?
“Nee, terwijl het voor onderzoekers heel duidelijk is. Als een docent of OBP’er zich nu afvraagt welke mogelijkheden hij heeft binnen de organisatie is dat vaak onduidelijk. Dat lijkt ons niet wenselijk.”

Wat worden andere focuspunten voor het aankomende jaar?
“Het vastgoedbeleid en de inrichting van gebouwen is een van onze belangrijkste punten. We willen de gebouwen inrichten naar de wensen van de bewoners, niet andersom. Daarom zijn we tegen flexibele werkplekken. Die passen niet bij onze universiteitscultuur.”

“En PhD’ers blijven centraal staan in onze fractie. We hebben wederom een PhD’er op onze lijst staan (Anne de Vries op 4, red.). We zijn kritisch over het experiment met beurspromovendi.”

Marinus Verhagen van ABVAKABO zei ooit dat hij er alles aan zou doen om het experiment met beurspromovendi tegen te gaan. Geldt dat na jullie fusie nog steeds?
“Nee, we sluiten per definitie niets uit. Dat zit niet in de natuur van onze fractie. In principe bepalen wij zelf ook niks, dat doet onze achterban. Daarom is het belangrijk om elk dossier uitgebreid te bestuderen en dan een mening te vormen. Desalniettemin delen wij de kritische houding van Marinus over dit experiment.”

“We sluiten per definitie niets uit”

Hoe is die fusie eigenlijk tot stand gekomen?
“Wij (Onafhankelijken) werden door de ABVAKABO benaderd. Eigenlijk hadden we er zelf nog nooit over nagedacht, maar we zijn de discussie open ingegaan. Uiteindelijk bleek dat we over veel onderwerpen hetzelfde dachten, maar dat er vooral een verschil van stijl was. Ook ons stemgedrag in de raad was vrijwel gelijk. Dan wordt het wel erg moeilijk om aan je achterban uit te leggen waarom je nog twee verschillende partijen bent. Dus bleek samengaan de beste optie.”

“Door de komst van TiU International is er ook meer versplintering gekomen in de U-raad. En laten we eerlijk zijn: uiteindelijk draait het om het aantal zetels. Hoe meer zetels, hoe meer macht.”

Hoe gaat de rol van de ABVAKABO binnen de nieuwe fractie Onafhankelijken er uitzien?
“Sowieso staan er twee kandidaten van ABVAKABO hoog op de lijst, op twee en vijf. Daarmee zou hun gedachtegoed moeten zijn gewaarborgd. Dat is alleen maar mooi, want we hebben sowieso al een breed perspectief binnen onze fractie. We zijn er voor iedereen: WP, OBP en PhD’ers. En we benaderen alles vanuit onze visie: kritisch coöperatief.”De verkiezingen voor de werknemersgeleding van de universiteitsraad zijn van 11 tot en met 14 april. Univers hield samen Cicero en Academic Forum een verkiezingsdebat. Hier lees je het verslag.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.