Stress kost Brabant 400 miljoen per jaar

We ervaren steeds meer stress op de werkplek. Twee van de drie Nederlandse werknemers geeft aan stress te hebben als gevolg van hun werk. Dat zegt Mark van Veldhoven, hoogleraar werk, gezondheid en welbevinden aan Tilburg University.

Van Veldhoven doet zijn uitspraken in tv-programma Booming Brabant. Vooral in managementberoepen of bij docenten komen stress- en burn-outklachten vaker voor. Volgens de hoogleraar komt dat doordat hoogopgeleide mensen over het algemeen meer uren maken. Van Veldhoven: “Bovendien hebben we in Nederland een cultuur waarbij overwerk bij sommige banen ‘hoort’, bijvoorbeeld bij managers. Veel uren maken die ook nog eens voor een deel niet betaald worden.”

Niet kunnen afschakelen
Van Veldhoven denkt dat de smartphone ook een grote rol speelt in het ervaren van werkdruk. “Je bent altijd online en dus bereikbaar. Mensen hebben geen tijd om af te schakelen en even los te komen van het werk. Soms gaan de online-activiteiten zolang door dat het ten koste kan gaan van de nachtrust. Bij bedrijven als BMW en Mercedes in Duitsland mag bijvoorbeeld na acht uur ’s avonds niet meer worden gemaild.”

2,7 miljard
Landelijk bedragen de kosten als gevolg van werkstress zo’n 2,7 miljard euro per jaar. Omgerekend voor Brabant is dat ongeveer 400 miljoen. “Mensen worden ziek, soms voor langere tijd, of zijn minder gemotiveerd aan het werk. Daardoor blijven er zaken liggen en worden meer fouten gemaakt op de werkvloer”, licht de hoogleraar toe.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.