Het eerlijke verhaal

Arme studenten! Jullie worden weer eens bedonderd en belazerd met te rooskleurige verkooppraatjes. Wie een opleiding aan een hogeschool of universiteit wil volgen, krijgt vaak niet “het eerlijke verhaal” te horen.

Zo zouden opleidingen bewust vaag blijven over de kans op werk en de studiebijsluiter zou in veel gevallen niet goed vindbaar zijn op de website.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), dat met het nieuws naar buiten kwam, beklaagt zich over formuleringen als “de kansen op een passende baan na deze opleiding zijn goed”, terwijl de kans om binnen anderhalf jaar een baan te vinden volgens de studiebijsluiter maar 31 procent is. Het is allemaal “erg optimistisch en soms zelfs onjuist,” vindt ISO. Opleidingen beloven meer dan ze kunnen waarmaken.

Ja, denk ik dan. Precies als in vakantiefolders. Het is het geneuzel dat je elke zomer weer op tv ziet. Teleurgestelde vakantiegangers. Ans uit Krommenie las over “een knus appartement dat de voor deze streek zo kenmerkende eenvoud uitstraalt”, en kwam dus terecht in een met oude meuk volgestouwd hok ter grootte van een inloopkast.

Logisch.

Wat dat betreft is de website van iedere hogeschool en universiteit net zo. Het is gewoon werving. Én direct de eerste horde: wanneer je niet in staat bent tussen de regels door te lezen, kritisch na te denken en een eigen mening te vormen, dan hoor je simpelweg niet op een universiteit of hogeschool thuis.

Ja maar, “het is in ieders belang dat studenten bewust en goed geïnformeerd aan een opleiding beginnen,” sputtert het ISO. Klopt. Maar waarom gaat het bij dat “goed geïnformeerd” enkel over de baankansen?

Het is allemaal “erg optimistisch en soms zelfs onjuist”, vindt ISO

Wat is dat voor armoede?

ISO kan zich beter druk maken over het feit dat jongeren belachelijk veel waarde hechten aan de ‘kansen op een baan’ die zogenaamd aan opleidingen zijn verbonden. Alsof die getallen over vier of vijf jaar nog steeds hetzelfde zijn, wanneer ze hun studie hebben voltooid.

Ga maar na: als iedereen de opleiding met de hoge baankansen gaat volgen, dan blijft er van die prachtige percentages natuurlijk niets meer over.

Nergens, werkelijk nérgens lees ik het advies de studie te kiezen waar je hart ligt. Om de doodeenvoudige reden dat statistieken niets zeggen over jóu. Statistieken gooien alles op één hoop. Of anders gezegd: hoe zat het ook alweer met die statisticus die verdronk in een meer dat gemiddeld maar een halve meter diep was?

Getallen zijn leuk, maar als aankomend student kun je er maar beter lak aan hebben.

Dát is het eerlijke verhaal.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.