Jeugdloon gaat omhoog

Moet je als jonge student zwoegen in de kroeg, voor een paar luttele centen? Niet langer! Het minimum jeugdloon gaat de komende jaren omhoog.

De verhoging wordt stapsgewijs ingevoerd, om te zorgen dat de effecten op de arbeidsmarkt goed in de gaten gehouden kunnen worden. Als eerste krijgen 22-jarigen recht op het minimumloon voor volwassenen, dat moet volgend jaar gebeuren. In 2019 moeten 21-jarigen datzelfde recht krijgen. In de jaren daarna moeten jongeren van 18 tot en met 20 jaar volgen.Er is nog flinke discussie over de gevolgen van de plannen. Eerdere berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) tonen dat de verhoging zo’n 15.000 banen kan kosten. Minister Asscher heeft een subsidieregeling aangekondigd, om de gevolgen op te vangen.

Hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen zegt in de Telegraaf dat het een goede zet is van Asscher om in te grijpen. Het schokeffect waar sommigen voor vrezen komt er niet, zo verwacht hij: “In landen om ons heen, zoals Duitsland en Denemarken krijgen jongeren vanaf 18 jaar het minimumloon van volwassenen. Daar stijgt de jeugdwerkloosheid ook niet.”

Wilthagen zegt verder dat het jeugdloon in de praktijk verworden is tot een soort half loon: “Een jonge afgestudeerde mbo’er die aan de slag gaat in de retail verdient zo weinig dat hij de stap naar een volwassen leven niet kan maken. Ze krijgen wel een jeugdloon, maar in de supermarkt liggen geen jeugdboodschappen en er bestaat ook niet zoiets als een jeugdhuur.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.