HBO-studenten stoppen vaak met opleiding

Ongeveer de helft van alle hbo-studenten stopt voortijdig met de studie of is na vijf jaar nog niet afgestudeerd. Dat meldt de NOS vanochtend.De meeste afhakers volgden een studie economie of een lerarenopleiding. Respectievelijk 43,3 en 45,6 procent van de studenten haalde na vijf jaar de eindstreep. Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging Hogescholen.

Zorgelijke ontwikkeling
Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, spreekt van “een zorgelijke ontwikkeling”. Volgens hem vallen vooral doorstromers uit het mbo en niet-westerse allochtone studenten af. “We verliezen talent, omdat studenten het soms niet bolwerken.” De Vereniging Hogescholen vindt dat de havo-opleiding verbeterd moet worden, zodat die beter aansluit op het hbo. Zo denkt de vereniging bijvoorbeeld aan een zesjarige havo (in plaats van de huidige vijfjarige havo).

Hogescholen en mbo’s hebben in Rotterdam de handen al ineengeslagen om de opleidingen beter op elkaar te laten aansluiten. Als experiment is er een schakelklas in het leven geroepen om studenten bij te spijkeren.

Motivatie
“Ik herken de problemen met de aansluiting”, zegt Roos Moonen, Marketingconsultant bij Fontys Hogescholen. Zij houdt zich dagelijks bezig met studiesucces en problemen rond uitval. “Havisten komen uit een zeer geordende structuur, vol vaste regels. Op een hbo worden ze losgelaten en dat is soms lastig. MBO’ers daarentegen moeten wennen aan de meer theoretische aanpak op een hbo.”

Naast de aansluiting op mbo of havo, is het natuurlijk ook een kwestie van persoonlijke motivatie, erkent Moonen. Waar het gaat om motivatie, is het zaak om de verwachtingen goed te managen. “Studenten beginnen vaak aan een lerarenopleiding omdat ze een bepaald vak leuk vinden. Maar als je voor de klas moet, komt daar natuurlijk wel wat meer bij kijken.”

Fontys Hogescholen heeft verschillende concrete programma’s om studie-uitval te voorkomen. Moonen: “Iedere student kan direct een beroep doen op een studieloopbaanadviseur. Wat we daarbij goed monitoren is uitstel-gedrag. In hoeverre schuift een student dingen structureel voor zich uit? Dat is vaak geen goed teken.” Ook zijn er workshops om problemen in een vroeg stadium te detecteren. Moonen besluit: “We doen er alles aan om uitval tegen te gaan. Maar studenten die bij ons komen, zitten natuurlijk ook niet in de rustigste fase van hun leven. Er zijn tal van verleidingen en een studie kan wat ondergesneeuwd raken.”

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.