Lek TTIP gunstig voor EU

Geheime documenten van de TTIP-onderhandelingen zijn maandag gelekt door Greenpeace Nederland. Wat betekent dit voor de onderhandelingen? Univers sprak met Anne Meuwese, hoogleraar Europees en vergelijkend publiekrecht.

“We hebben nu meer inzicht in wat de Verenigde Staten wil. Wat we al wisten was de onderhandelingspositie van de Europese Commissie. Na iedere onderhandelingsronde worden namelijk de onderhandelingsteksten die de Commissie inbrengt online gezet. De documenten die Greenpeace nu heeft gelekt zijn de geconsolideerde teksten. Daarin staan de voorstellen van de Europese Unie én die van de Verenigde Staten naast elkaar. Het is voor het eerst dat we inzicht hebben in de tegenvoorstellen van de VS. En daar blijkt wel uit dat de posities van de VS en de EU op veel punten behoorlijk uiteen liggen.”

Wat heeft dit lek voor invloed op de onderhandelingen?
“Het is gunstig voor de EU dat dit nu is gebeurd. Omdat de posities van beide partijen best ver uit elkaar liggen, zie je ook dat de Europese Commissie niet gelogen heeft, en daadwerkelijk de Europese standaarden probeert te beschermen. Dat helpt de onderhandelingspositie van de EU. We zien nu ook voor het eerst wat de VS precies wil. VS wilde dat nooit bekend maken omdat dat slecht is voor hun onderhandelingspositie. Nu kunnen ze erop worden aangesproken. In die zin is dit lekken dus slechter voor Amerika dan voor de EU.

Hoe aannemelijk is het dat dit TTIP verdrag uiteindelijk door alle partijen goedgekeurd gaat worden?
“Ik schat de kans dat TTIP er uiteindelijk níet komt, groter in dan die dat het er wel komt. Al is dat natuurlijk koffiedik kijken. We moeten eerst maar zien of er überhaupt een tekst komt. Overheden aan weerskanten willen het verdrag wel heel graag. Het bekende geopolitieke argument hiervoor is dat het beter is om samen een Trans-Atlantisch blok te vormen en sterker te staan tegenover andere delen van de wereld. Als dat voor sommige producten betekent dat die volgens Amerikaanse standaarden tot stand zijn gekomen – dan is dat misschien een prijs die het betalen waard is. Maar de vraag is of de afspraken die een verschil gaan betekenen voor de handel, dingen zijn die de EU onder druk van publieke opinie wel kan toezeggen.” Zo vrezen mensen dat de voedselveiligheid in Europa in het geding komt met de komst van het verdrag.

Univers sprak al eerder met Anne Meuwese over het TTIP-verdrag. Lees het interview hier terug.Leuk feitje: Greenpeace Nederland heeft alle gelekte documenten over moeten typen. In de originele documenten zijn namelijk opzettelijk spelfouten gemaakt, zodat te herleiden valt wie er heeft gelekt

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.