ISO: studiekeuzecheck moet beter

De studiekeuzecheck (SKC) gaat niet helemaal zoals het moet. Dat concludeert het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) naar aanleiding van hun onderzoek ‘Naar een volwaardige studiekeuzecheck’. Daarin staat het studentenperspectief op de studiekeuzecheck.

Uit het onderzoek blijkt dat studenten de studiekeuzecheck ervaren als een verplichting, in plaats van een recht. Volgens Linde de Nie, voorzitter van het ISO, moet niet alleen de opleiding een student kunnen checken maar de student ook de opleiding. “We moeten echt weg van dit eenrichtingsverkeer”, zegt De Nie. Studenten zien de SKC nog niet als een serieus hulpmiddel voor hun studiekeuze. Dat komt niet alleen door de manier waarop de SKC wordt ingevuld, maar ook door de mate waarin instellingen serieus werk van de check maken.

Volgens het ISO is het opvallend dat het meest gebruikte instrument, de online vragenlijst, door studenten het minst goed wordt beoordeeld. Studenten twijfelen aan het nut hiervan en missen een persoonlijke benadering. Daarom geven zij de voorkeur aan face-to-face contact, om zo ook een beter beeld te krijgen van een opleiding. De Nie: “De studiekeuzecheck vormt vaak het eerste echte contact met medestudenten en docenten. Dit is een belangrijk moment om studenten aan hun opleiding te binden. Persoonlijk contact is wat ons betreft echt een minimum, alleen een vragenlijst is een tekortkoming.”

Wettelijk verplicht
De studiekeuzecheck is in 2014 ingevoerd met het doel om een goede studiekeuze te bevorderen. Alle opleidingen zijn wettelijk verplicht om een vorm van studiekeuzecheck aan te bieden. Voor het onderzoek is een vragenlijst uitgezet onder ruim 400 studenten. Er zijn focusgroepen georganiseerd met eerstejaarsstudenten. Ook zijn er interviews afgenomen met diverse beleidsmedewerkers en studieadviseurs.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.