Flexwerken op universiteiten ‘groot probleem’

Alle afgestudeerden krijgen er mee te maken: een tijdelijke aanstelling zonder zicht op een vast contract, een half jaar op een universiteit werken en er dan weer uitgebonjourd worden. Dat zegt Hendrik Gommer, gepromoveerd aan Tilburg University.

Het is acht jaar geleden dat Hendrik Gommer promoveerde. In die periode heeft hij elf tijdelijke aanstellingen gehad bij universiteiten, terwijl er soms gezegd werd dat hij kans maakte op een vast contract. Dat is volgens de voormalige TiU-docent niet alleen bij hem een probleem, maar ook bij jonge collega’s of net afgestudeerden. “Ik ben inmiddels 53 en ik krijg tussen de aanstellingen door een uitkering. Jongeren die afgestudeerd zijn en alleen tijdelijk aangesteld worden, krijgen die niet. Zij moeten constant solliciteren. Je wilt je toch steeds inzetten. En als je dat steeds weer meemaakt, ga je uiteindelijk niet meer dan alleen je werk doen.” En dat is een groot probleem.

Fraude
Volgens Gommer zijn de gevolgen van tijdelijke contracten groot. “Ik denk dat medewerkers constant op hun tenen moeten lopen en nauwelijks kritiek durven te uiten. Je kan er zo weer uitgezet worden, zonder enige verklaring.” De oud-docent geeft het voorbeeld van de recente fraude aan de Rijksuniversiteit Groningen. Het hoofd van de afdeling Technisch Beheer onderhield daar jarenlang een netwerk dat bestond bij de gratie van vriendendiensten, schijnconstructies en valse facturen. “Als tijdelijke collega durf je je mond niet open te trekken naar een hoger iemand.”

Geen zekerheid
Een ander aspect is het inwerken. Steeds opnieuw het sociale traject volgen is volgens Gommer niet makkelijk. “Hoe zijn de mensen? Wat zijn de regels? Wat zijn de ongeschreven regels? Ik heb dit nu ondertussen dertien keer meegemaakt, ik begin er liever niet weer aan.” Ook afwachten of er wel of geen verlenging zal volgen, is frustrerend. “Al die tijd is er geen mogelijkheid om een hypotheek af te sluiten. Omdat verhuizen er niet bij is – het volgende half jaar kun je zomaar weer elders werken – moet je vaak ver reizen”, schrijft Gommer in Trouw. Hij reisde jaren vanuit Groningen naar Amsterdam, naar Tilburg of naar Heerlen. Op dit moment is Gommer aan een nieuw boek bezig. Ook is hij uitkeringsgerechtigde. “Ik heb genoeg te doen hoor,”, vult hij aan, “ik denk vooral dat het slecht is voor het universitair onderwijs.”

Steeds meer universiteiten maken gebruik van tenure trackers. Dat zijn tijdelijke onderzoekers die ook lesgeven, en dat komt het onderwijs volgens Gommer niet ten goede. “Daar zie je al dat doceren zelf een ondergeschoven kindje wordt. Zij halen alleen een BKO-certificaat, een cursus van een maand. Ik bedoel te zeggen: doceren is ook een vak.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.