Voorlopig geen promotiestudenten bij TiSEM

Tilburg School of Economics and Management (TiSEM) heeft het experiment met de promotiestudent een jaar uitgesteld. De faculteit ziet op dit moment nog teveel onduidelijkheden.

Promotiestudenten doen onderzoek, terwijl ze formeel geen werknemer maar student zijn. Ze krijgen een beurs, in plaats van loon. Met deze constructie hoopt onderwijsminister Jet Bussemaker Nederlandse studenten in eigen land te houden voor promotieonderzoek. TiSEM gaf al in een vroeg stadium aan mee te willen doen aan het experiment. Nu stelt de faculteit dat plan met een jaar uit.

Belangrijkste reden voor uitstel is onduidelijkheid over de fiscale regelingen, zegt vice-decaan onderzoek Geert Duijsters. Mogelijk ziet de belastingdienst de beurzen als verkapt inkomen. “We willen niet dat PhD-studenten straks de dupe zijn van veranderingen in het systeem.” Daarnaast zou het experiment ook voor de faculteit onaantrekkelijk kunnen blijken.

De planning was ook krap. Voorstellen om mee te doen moesten 15 maart ingediend zijn, maar een eventueel goedkeuringsbesluit van het ministerie zou pas in mei volgen. “Dat is te laat om goed voorbereid in september te starten.” Bovendien was de uiteindelijke regeling vrij laat gepubliceerd door de overheid. Ook dat maakte uitstel volgens Duijsters verstandig.

Uitstel betekent volgens Duijsters geen afstel. De faculteit wil meedoen aan het experiment, maar heeft ook onvoldoende zicht op hoe het experiment zich in de praktijk zal ontwikkelen. Het komende jaar wil de faculteit leren van ervaringen van andere universiteiten. “We zullen continu evalueren om te bekijken of het goed is om mee te doen, of niet.” Dit najaar wordt de knoop doorgehakt.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.