Hoogleraar Medische Psychologie Denollet krijgt oeuvreprijs

Hoogleraar Medische Psychologie Denollet krijgt oeuvreprijs

Johan Denollet, hoogleraar Medische Psychologie aan de TiU en directeur van onderzoeksinstituut CoRPS, ontvangt de J.J. Groenprijs. Hij wint deze oeuvreprijs voor zijn onderzoeken naar de relatie tussen de persoonlijkheid van patiënten met hart- en vaatziekten en het verloop van hun ziekte.

De J.J. Groenprijs is een tweejaarlijkse prijs die wordt uitgereikt door de Stichting voor Interdisciplinair Gedragswetenschappelijk Onderzoek (SIGO). Aan de prijs is tevens een geldprijs verbonden. De onderzoeker krijgt 40.000 euro om te besteden aan onderzoek. Univers vroeg de kersverse winnaar om een korte reactie.

“De jury is positief over het feit dat we niet alleen de risico’s beschrijven. We trachten ook het gedrag en de biologie te begrijpen.

Wat was uw eerste reactie?
“Ik ben verheugd. Ik vind de prijs erg toepasselijk voor het onderzoeksterrein en het werk dat ik en veel andere onderzoekers van CoRPS hebben verricht. De prijs werd in 1990 opgericht door Johannes Juda Groen, tevens de directeur van het SIGO. Hij deed in de jaren vijftig en zestig reeds onderzoek naar waar wij mee bezig zijn. Eigenlijk bouwt mijn onderzoek verder op zijn werk. Daardoor sluit het mooi aan. Vrijdag 27 mei is de uitreiking tijdens het symposium ‘De mens als sociaal dier: persoonlijkheid, emoties en gezondheid’, waarvoor ik mij aan het inlezen ben in de publicaties van professor Groen. Ik merk dat elementen uit ons werk goed aansluiten.”

U ontvangt de J.J. Groen Prijs voor excellent onderzoek. Hoe is de jury tot deze conclusie gekomen?
“De jury is positief over het feit dat we niet alleen de risico’s beschrijven. We trachten ook het gedrag en de biologie te begrijpen. We proberen mogelijke mechanismen, waaronder gedragsfactoren maar ook biologische factoren zoals bijvoorbeeld het immuunsysteem of stresshormonen, te doorgronden. Daarnaast verschenen er ook een groot aantal publicaties in toonaangevende vakbladen op het vlak van zowel psychologie als geneeskunde. Ook zijn er onderzoekers uit verschillende andere landen in de wereld actief bezig voort te bouwen op ons Tilburgs onderzoek. Het speelde vast ook mee in de motivering van de jury dat de resultaten van onze onderzoeken zijn terug te vinden in de richtlijnen over gedragsfactoren bij hart- en vaatziekten in diverse landen. Zo zetten we het onderzoek van Tilburg University over gezondheid verder op de kaart.”

Waar gaat u het prijsgeld aan besteden?
“Met die 40.000 euro wil ik onderdelen van het onderzoek faciliteren, zoals extra bepalingen op het gebied van bijvoorbeeld biologie. Ook wil ik investeren in open access en meer publicaties. Ik wil het onderzoek breed beschikbaar maken, bijvoorbeeld ook voor landen die geen toegang hebben tot internationale vakbladen.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.