TiU-student krijgt op drie na hoogste bedrag bij staken studie

TiU-student krijgt op drie na hoogste bedrag bij staken studie

Soms moet je door omstandigheden je studie staken. Dat kan komen door het bestuur van een studentenorganisatie of door (chronische) ziekte, om maar een paar voorbeelden te noemen. Volgens de wet heeft een hbo of wo-student in deze situatie recht op financiële ondersteuning. Wat echter niet is vastgelegd, is hoeveel geld de ‘stakende student’ ontvangt. Volgens de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) krijgt een wo’er meer geld dan een hbo’er, maar dat klopt volgens de Vereniging Hogescholen niet.

De LSVb publiceerde vandaag een onderzoek over de profileringsfondsen.

Tilburg University zet in totaal €692.865,- opzij in het profileringsfonds, dat voorziet in de financiële ondersteuning van studenten. Per ingeschreven student is dit omgerekend €57,20, aldus de LSVb. Daarmee staat TiU op de vierde plek van hoogste financiële ondersteuning per student. Studenten aan de Universiteit Wageningen krijgen het grootste bedrag uitgekeerd: €107,15. Volgens het LSVb vormt dit een gigantisch contrast met hekkensluiter Avans, dat zijn studenten maar gemiddeld €1,21 schenkt. Overigens keert NHL Hogescholen het grootste bedrag uit van alle hbo-instellingen, namelijk: €36,01. De Vrije Universiteit keert het laagste bedrag uit van alle universiteiten: €28,85.

Tilburg University zet in totaal €692.865,- opzij in het profileringsfonds, dat voorziet in de financiële ondersteuning van studenten.

Bij het uitkeren van de beurs wordt er een onderscheid gemaakt tussen profilering en overmacht. Onder profilering valt het lidmaatschap van een bestuur van een studentenorganisatie, opleidingscommissie of medezeggenschap orgaan, topsport of tweejarige master. Onder overmacht verstaan we ziekte, zwangerschap en bevalling, handicap of chronische ziekte, bijzondere familieomstandigheden of onvoldoende studeerbare opleiding, bijvoorbeeld als een opleiding wordt afgeschaft. Hier valt ook het fonds studievertraging onder, dat recent in opspraak kwam omdat Fractie SAM het niet eens was met een verlaging van het bedrag.

Onjuist onderzoek

De Vereniging Hogescholen (VH) kan zich niet in de cijfers van het onderzoek vinden. “Het is niet zo dat hogescholen minder financiële ondersteuning bieden”, zegt woordvoerder Marjolein Schooleman van de VH. “De LSVb heeft de bedragen die onderwijsinstellingen opzij zetten voor het fonds gedeeld door alle studenten, niet door de groep studenten die met het fonds in aanraking komen. Hogescholen kennen veel meer studenten, dus dan is het logisch dat hier een lager bedrag uitkomt. Dit geeft een vertekend beeld.” De Vereniging Hogescholen geeft aan dat hoewel de bedragen niet kloppen, het wel zo is dat de onderlinge bedragen enorm verschillen.

Meer studenten krijgen een fonds op basis van profilering dan op basis van onmacht. 0,29% van alle ingeschreven studenten op een hbo-instelling krijgt geld door profilering. Op het WO is dit 2,30% van alle universiteitsstudenten in Nederland.  Studenten die er een periode tussenuit gaan door onmacht komen minder vaak voor. Dit geldt voor 0,23% van alle ingeschreven hbo-studenten en 0,53% van universiteitsstudenten. Dit lagere percentages bij hbo-instellingen zorgt ook voor lagere bedragen per student op hbo-instellingen, ten opzichte van wo-instellingen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.