Zesduizend studenten volgen gratis cursus UT

Zesduizend studenten van over heel de wereld nemen momenteel deel aan gratis lessen van de Universiteit Twente (UT). Via het internet wel te verstaan, dankzij een Massive Online Open Course (MOOC) over eHealth.

De komende zes weken besteden studenten uit onder andere Engeland en Azië meer drie uur per week aan de cursus over eHealth. Ze leren niet alleen hoe technologie de zorg kan verbeteren, maar ook hoe je zelf technologieën kan ontwikkelen zoals eHealth apps. Ook psychologie komt sterk aan bod, want eHealth gaat om gedragsverandering. De online cursus biedt een combinatie aan van video’s en artikelen. Voor de filmpjes werd er een professionele studio ingericht op de campus. Voor de Universiteit Twente is dit momenteel de derde gratis cursus die op deze manier wordt aangeboden. Nieuw is het aan elkaar koppelen van studenten zodat ze discussiegroepen vormen.

“Twente was ons net iets voor. Eentje moet de eerste zijn, dan worden wij de beste.”

Steffen Pauws, bijzonder hoogleraar Data Science, eHealth and Communication aan de Tilburg University, vindt het een goede ontwikkeling. “eHealth gaat natuurlijk over online zorg verlenen; dan lijkt me een vorm van online onderwijs erg toepasselijk. Met een MOOC kan eHealth een zo’n groot mogelijk geïnteresseerd publiek bereiken, mits er voldoende uitdagende achtergronden in worden verwerkt, zodat het publiek betrokken blijft bij het onderwijs.  MOOC kan veel voor eHealth betekenen, maar ook voor het onderwijs in het algemeen als intensivering van het reguliere onderwijsprogramma.” Sterker nog, Pauws is zelf ook bezig met het opzetten van online cursussen. “Ik was eigenlijk nog niet op de hoogte van de MOOC van de Universiteit Twente. Mijn collega Marie Postma lanceert in November met de Open Universiteit een Data Science MOOC. Eigenlijk kunnen we direct aan de slag met het aanbieden van cursussen, want de lesstof is er al. Twente was ons net iets voor. Eentje moet de eerste zijn, dan worden wij de beste.”

De Universiteit Twente verwacht niet dat alle zesduizend studenten de cursus afmaken. Dit was namelijk ook het geval bij de twee vorige MOOC’s. Een vierde online cursus is al in de maak. Deze zal gaan over nanotechnologie.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.