Sneller een baan na de uni

Goed nieuws voor iedereen die nog studeert. Je hebt nu meer kans om na je studie snel een baan te vinden. En het gemiddelde salaris van die eerste baan ligt ook hoger dan enkele jaren terug.

Dat blijkt uit de jongste cijfers die de vereniging van universiteiten VSNU vandaag presenteert. Volgens deze arbeidsmarktrapportage is de werkloosheid onder universitair afgestudeerden de afgelopen paar jaar gedaald van 10 naar 7 procent. Ook is de periode waarin afgestudeerden zoekende zijn naar een baan korter geworden. Veertig procent vindt meteen werk, voor de overigen geldt dat het gemiddeld drie maanden duurt om een baan te vinden. Slechts 3 procent heeft na een jaar nog geen werk.

Van de afgestudeerden die anderhalf jaar na afstuderen een betaalde baan hadden van meer dan 12 uur per week, heeft 69 procent een baan op wo-niveau, 21 procent een baan op hbo-niveau en 2 procent een baan op mbo-niveau. Van acht op de honderd met een baan is onbekend wat voor soort werk zij verrichten.

De jongste cijfers betekenen een omslag in de ontwikkeling van de werkgelegenheid sinds de crisis van 2009. Sindsdien liep de werkloosheid onder universitair afgestudeerden juist op.

Het maandsalaris is gemiddeld met drie procent toegenomen sinds 2013

De VSNU heeft de arbeidsmarktrapportage grotendeels gebaseerd op de uitkomsten van de Nationale Alumni Enquête, een tweejaarlijks onderzoek onder recent afgestudeerde masterstudenten. Het gemiddelde fulltime maandsalaris anderhalf jaar na afstuderen bedroeg vorig jaar 2.865 euro. Dat is drie procent meer dan in 2013.

Verder valt op dat er grote verschillen zijn onder alumni in de mate van tevredenheid, over de basis die hun opleiding blijkt te bieden als zij een baan zoeken.  Wie afstudeerde in de sectoren Economie, Gezondheid of Techniek blijkt daarover veel tevredener dan alumni uit de sectoren Taal & Cultuur en Gedrag & Maatschappij.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.