‘Kleine kans op maximumstraf voor treinliftende vloggers’

‘Kleine kans op maximumstraf voor treinliftende vloggers’

Veolia gaat aangifte doen tegen de twee vloggers die op het dak van een trein hebben meegelift. Een woordvoerder van het ov-bedrijf is boos en zegt dat hier maximaal 15 jaar celstraf voor staat. Maar hoe groot is de kans dat de twee mannen zo lang achter de tralies moeten zitten? Wij spraken hoogleraar strafrecht en victimologie Marc Groenhuijsen.

Het filmpje van vlogger Willem Vink (18) uit Sambeek is inmiddels meer dan 50.000 keer bekeken. De beelden hebben wel wat weg van het videospel GTA V: de twee mannen springen vanaf een brug op het dak van een stilstaande trein, gaan rustig zitten en klimmen er na een paar minuten weer vanaf.

Veolia heeft al aangifte gedaan. “Als je dit soort acties onderneemt, dan heb je echt niet goed nagedacht”, zegt een pissige Veolia-woordvoerder Nicky Jansen in een interview met Omroep Gelderland. Veolia-woordvoerder Jansen haalt het Wetboek van Strafrecht uit de kast. Ze refereert naar artikel 164: als door de overtreding de veiligheid op de weg ernstig in gevaar wordt gebracht. En daar staat maximaal 15 jaar cel op. Hoogleraar strafrecht en victimologie Marc Groenhuijsen van Tilburg University sluit zich bij haar aan. Hij noemt het een ‘oliedomme actie’. “In eerste plaats voor de twee mannen zelf. Maar er kan ook een ongeluk ontstaan. Dat kan nare gevolgen hebben. En passagiers kunnen als gevolg lange vertraging oplopen.”

‘Blok beton op rails’
Wat is precies de reden van zo’n hoge maximumstraf? “Vergelijk het met het saboteren van een spoorlijn”, vertelt hoogleraar Groenhuijsen. “Dat is waar de wetgever destijds aan heeft gedacht. Je legt een blok beton op de spoorrails, waardoor het risico bestaat dat een trein met honderden passagiers ontspoort. Er kunnen dan veel doden vallen. Dat is de reden waarom er zo’n hoge maximumstraf op staat.”

Maar volgens de strafrechthoogleraar zal het zo ver niet komen. “Dit is een ontzettend stomme actie, maar er zal geen sprake zijn van strafvervolging die maar in de buurt komt van een jarenlange gevangenisstraf. Daar hoeven de betrokkenen zich geen zorgen over te maken. Het in gevaar brengen van spoorwegverkeer kan op verschillende manieren. In het zwaarste geval moet je denken aan jarenlange gevangenisstraf, maar dit is een veel lichter geval. Die knapen hebben hooguit hun eigen gezondheid in gevaar gebracht. Dat is een ander verhaal dan dat iemand opzettelijk het leven van andere mensen in gevaar brengt.”

Volgens Groenhuijsen leggen rechters in Nederland zelden maximumstraffen op. In dit geval komen de heren misschien met een geldboete weg. “Misschien wordt het afgedaan met een taakstraf, maar het lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat deze jongens naar de gevangenis moeten.”

Voor zwartrijden kunnen de jongens overigens niet bestraft worden. Ze hadden netjes in- en uitgecheckt.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.