Junior Science Café: Over de Tuin der Lusten. En over keutels

Junior Science Café: Over de Tuin der Lusten. En over keutels

De aula zat gisteren op het einde van de dag gezellig vol, veelal met kinderen in de leeftijd van 8 tot 13 jaar. Dit keer geen stof tot nadenken over de wereld van de wetenschap tussen hemel en aarde, maar stof tot fantaseren in de werelden tussen hemel en hel van Jeroen Bosch.

Kinderboekenschrijver Paul van Loon las voor uit zijn boek Op zoek naar Jeroen waarin hij met hulp van twee Kopvoeters, maar zonder Dolfje Weerwolfje, probeert de gevaren uit de werelden van Jeroen Bosch te overleven, op zoek naar het paradijs op aarde. Voor de gelegenheid met schoenen die een detail laten zien uit een van diens schilderijen. Na afloop konden kinderen hun boek laten signeren wat leidde tot een lange rij op het podium.

Thijs Caspers leidde de kinderen rond door het schilderij de Tuin der Lusten aan de hand van de planten en dieren die er veelvuldig op voorkomen, met name vogels. Caspers is als gastonderzoeker werkzaam aan de universiteit en doet onderzoek naar de relatie tussen de natuur, het landschap en de menselijke betrokkenheid. Welke vogels het vaakst vertegenwoordigd zijn? Volgens Caspers de kraai, maar alle vogels die ook nu nog voorkomen in Brabant zijn in zijn schilderijen terug te vinden. Op ware grootte en groter, zelfs groter dan de mens. Volgens Caspers omdat Bosch natuur en dieren net zo belangrijk vond als mensen, maar dat is niet met zekerheid te zeggen. Jeroen Bosch liet namelijk geen aantekeningen na over zijn werk, en dus gelegenheid genoeg tot interpreteren en fantaseren. Twee eigenschappen die Caspers prima beheerst, tot grote vreugde van het publiek.

Wie zelf een tuin heeft en katten weet het: geen tuin zonder keutels, ook niet in de Tuin der Lusten. Illustrator Job van Gelder stond in de Portrettenzaal met zijn hutkoffer vol rariteiten en vertelde de kinderen over de beerput, de hemelsoep, versteende keutels, het zwartste zwart en de magische Bossche bolkraai.

Het is te hopen dat deze kinderen later als student net zo aandachtig en met open mond de wereld zullen blijven zien en ervaren als tijdens deze heerlijke Junior Science Café. Wetenschap mag dan wel gaan over feiten, het is ook een feit dat er zonder fantasie geen wetenschap zou bestaan.

Door Jack Tummers

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.