Brexit-referendum: ‘Het wordt spannend donderdag’

De Britten beslissen donderdag of ze bij de Europese Unie blijven. Wordt het een ‘Brexit’, of toch niet? Het zal erom spannen, denkt ook Paul van Seters, hoogleraar Globalisering en Duurzame ontwikkeling bij TIAS. Vijf vragen over het Brexit-debat.

Met collega Harald Benink (hoogleraar Banking and Finance Tilburg University) en Ruud Lubbers leverde Paul van Seters vandaag nummer 97 van de 100 ‘Brexit’-commentaren (de laatste verschijnt op 23 juni) op het gezaghebbende The Official Monetary and Financial Institutions Forum (OMFIF), een initiatief van David Marsh, oud-redacteur van de Financial Times en auteur van het boek ‘The Euro, The Battle for the New Global Currency’.

De Europese Unie is een ‘gezamenlijke verantwoordelijkheid’ schrijft u. Hoezo?

“We waren geïnspireerd door de toespraak voor het Europese Parlement van Koning Willem-Alexander op 25 mei. Hij benadrukte de gezamenlijke verantwoordelijkheid die we hebben, zeker sinds 1989, toen de positie van Europa drastisch is veranderd. Ik was daarvan onder de indruk. Bouwstenen van de EU zijn er gekomen dankzij deze gezamenlijke verantwoordelijkheid, zoals vrij verkeer van goederen en personen en een gemeenschappelijk landbouwbeleid. Een Brexit betekent wegkijken van enorme actuele problemen zoals de vluchtelingencrisis, de klimaatsverandering, het terrorisme. Het is een punt dat te weinig speelt in het koor aan argumenten. De Britten zijn meer bezig met: wat is onze soevereiniteit nog, wat kunnen we zelf nog beslissen? Het hameren op de ‘Europese bureaucratie’ vind ik erg goedkoop. De bureaucratie van de Europese Commissie is niet groter dan die van een stad als Den Haag.”

De vergelijking met Thatcher is al gemaakt, die struikelde ook over Europa. En Cameron zit natuurlijk met de erfenis van de moord op Jo Cox.

Wat zijn de gevolgen als de Britten eruit stappen?

“Dat is grotendeels koffiedik kijken. Maar economisch zullen de gevolgen groot zijn, niet voor niets zijn zowat alle toonaangevende economen tegen een Brexit. Politiek zullen er sowieso grote gevolgen zijn, wat de uitslag ook is. Als de Britten eruit gaan zal Cameron moeten opstappen verwacht ik. Ook als ze erin blijven zal Cameron het moeilijk krijgen. De vergelijking met Thatcher is al gemaakt, die struikelde ook over Europa. En Cameron zit natuurlijk met de erfenis van de moord op Jo Cox. ”

Welke invloed heeft de moord op de Labour Party-politica?

“Dit is weer een oefening in koffiedik kijken, maar het lijkt me toch wel waarschijnlijk dat dit de blijvers in de kaart zal spelen. Dat zou nog het enige positieve aan deze tragedie kunnen zijn… Het zal ook Cameron nog worden nagedragen, verwacht ik, als hij wint. Dat hij is geholpen door zoiets tragisch als deze moord.”

Wie wint er donderdag?

“Het wordt spannend. Ik hoop en verwacht de blijvers. Met een kleine marge.”

En een Brexit, is dat dan het begin van het einde van Europa?

“Nee, daar ben ik niet bang voor. De EU is op allerlei fronten goed bezig, en zal dat blijven doen. De banken-unie, de energie-unie, alleen hoor je daar niet veel over. Lees Luuk van Middelaar, De Passage naar Europa. Europa heeft zich van het begin af aan ontwikkeld met horten en stoten. Maar het heeft zich wel ontwikkeld. Frankrijk zou er ooit ook uit kunnen stappen, bijvoorbeeld als LePen aan de macht komt. Maar zelfs dan zie ik dat niet gebeuren.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.