Vluchtelingenhekken houden ook wilde dieren tegen

Wetenschappers van Tilburg University zetten een negatieve kanttekening  bij de hoge hekken rondom internationale grenzen. De hekken zijn er neergezet om vluchtelingen buiten te houden, maar nu kunnen ook wilde dieren de grenzen niet meer oversteken. De internationale groep wetenschappers van onze universiteit, onder wie Arie Trouwborst, concludeert dat het een overwacht groot probleem is.

Voor de dieren blijken deze grenshekken een belemmering van hun leefsomstandigheden. Zo worden de trekroutes geblokkeerd, en lopen de dieren het risico verstrikt te raken in de hekken, wat dodelijk voor ze kan aflopen. Het zijn voornamelijk de grote dieren die het meeste gevaar lopen door de hekken. Denk hierbij aan roodieren als beren, wolven en lynxen, maar ook planteneters als edelherten lopen er nu gevaar door.

Volgens de onderzoekers van Tilburg staat er maar liefst 25.000 tot 30.000 kilometer aan hekken langs de grenzen tussen Europa en Centraal-Azië. De onderzoekers willen de schade die deze duizenden kilometers aan hekken voor de natuur veroorzaken zo veel mogelijk voorkomen en beperken.

Eerder dit jaar sprak roofdierrechtonderzoeker Trouwborst met Univers over de goudjakhals in Nederland. Trouwborst onderzoekt ook de trekgewoontes van wolven.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.