De economische gevolgen van een Brexit

Het Brexit-kamp heeft het referendum in Groot-Brittannië gewonnen. Het merendeel van het Britse volk stemde dus tegen het lidmaatschap van de Europese Unie. Wat betekent dat voor de economie?

Premier David Cameron trok al zijn conclusies uit de winst van Team Brexit, en gaf aan later dit jaar te zullen aftreden. Hij ziet in zichzelf niet de juiste persoon om de Britten te leiden richting uittredingsprocedure uit de EU.In het Parool vertelt Harald Benink, hoogleraar Banking en Finance aan Tilburg University, over de effecten van een Brexit. Zo zijn er mogelijk gevolgen voor The City, de financiële kern van de Britse economie. Benink denk dat een deel van de bedrijven wellicht zal uitwijken naar Frankfurt – in het hart van de grootste Europese economie waar al veel banken kantoor houden, omdat de Europese Centrale Bank daar gevestigd is. En anders is Parijs een reële optie.

Het Centraal Planbureau schat het verlies aan welvaart op 1,2 procent van het bbp in 2030

Een Brexit treft ook de Nederlander in de portemonnee. Het Centraal Planbureau schat het verlies aan welvaart op 1,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in 2030. Dat betekent 575 euro per persoon. Zo’n 40.000 banen zouden ook ophouden te bestaan. Maar de manier waarop de Britten de uittredingsprocedure invullen is ook belangrijk. Worden er weer snel handelsverdragen gesloten, dan kan de schade beperkt worden. Ook voor Nederlanders.

Voor nu zien we dat de beurzen en de Pond hard onderuit gaan. Hoe zich die herstellen, dat is nog even afwachten.Beeld: Oliver Munday

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.