Prins: ‘Tellen bezoekers centrum moet transparant’

CityTraffic overtreedt mogelijk de wet met het registreren van bezoekers van de Tilburgse binnenstad via WiFi en bluetooth. Volgens Corien Prins, hoogleraar Recht & Informatisering, moet het bedrijf bezoekers aan de binnenstad actief melden dat het hen registreert, bijvoorbeeld met borden of een melding op de telefoon. Dat gebeurt nu niet.

Op de eigen website meldt CityTraffic alleen dat ze actief zijn in Tilburg. Volgens Prins is dat niet genoeg om te voldoen aan de eis van ‘transparantie’ die geldt bij gegevens die tot personen te herleiden zijn.

CityTraffic telt mac-adressen. Dat zijn unieke adressen van apparaten zoals een mobieltje of tablet, maar ook bijvoorbeeld een gehoorapparaat. Luuk Koelman schreef op de Universwebsite een blog over dit ‘stiekem registreren’, die bij lezers veel reacties losmaakte.

“Je moet transparant zijn, en je moet het met mate doen.”

Volgens Huib Lubbers, eigenaar van CityTraffic, heeft zijn bedrijf ‘een of twee’ kastjes in de Tilburgse binnenstad. Die tellen het aantal passanten in de Heuvelstraat. Dat gebeurt niet in opdracht van de gemeente, zoals in andere steden. CityTraffic verkoopt de informatie aan grootwinkelbedrijven in het Tilburgse centrum.

Volgens hoogleraar Prins gelden strenge voorwaarden aan het registreren van informatie die mogelijk tot personen is te herleiden – los van de vraag of een bedrijf dat ook echt doet. Er gelden twee belangrijke eisen, stelt Prins. “Je moet transparant zijn, en je moet het met mate doen. Je moet de minimale variant kiezen die nodig is voor het doel dat je hebt.”

Lubbers erkent dat de privacywetgeving waar Prins het over heeft van toepassing is op zijn bedrijf. “Er is momenteel veel discussie over de vraag of je actief en beter moet informeren”, zegt hij. “Dat is iets waar onze klanten op dit moment over praten. De vraag is of je binnensteden weer vol wilt hangen met bordjes, zoals bij cameratoezicht gebeurd is.”

Wil je informatie registreren, dan moet er volgens Prins een doel zijn dat voldoet aan de genoemde eisen. Dat doel is er volgens CityTraffic: ondernemers kunnen hun prestaties verbeteren en de gemeente kan het belastinggeld dat naar citymarketing gaat effectief besteden. Lubbers: “Andere methoden van tellen, zoals de handteller, zijn te onbetrouwbaar.” De mac-adressen worden onder pseudoniem opgeslagen, en kunnen niet tot personen herleid worden. Ook wordt er geen surfgedrag van de binnenstadbezoekers geregistreerd.

De gemeente Tilburg reageerde gisteren verbaasd op de activiteiten van CityTraffic. “De wet op de persoonsgegevens staat bij ons hoog op de agenda”, reageerde een woordvoerster.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.