Professor Van Beest bewijst: dronken mannen liegen beter dan dronken vrouwen

Professor Van Beest bewijst: dronken mannen liegen beter dan dronken vrouwen

Hoe krijg je tijdens een popfestival een zaal vol met jongeren voor nota bene een college? Verloot een iPad en alles komt goed.

Iedereen trapte erin. Gooi met een dobbelsteen, onthoud wat je gooit en vul naam, geslacht en leeftijd in. En of je gedronken hebt, ja dan nee. Hoe hoger je worp, hoe meer kans op een iPad.

Het hoe en waarom van het ‘strikt geheime’ onderzoek dat hoogleraar Sociale Psychologie aan Tilburg University Ilja van Beest zaterdag overdag in een tentje onder de bezoekers deed op Festival Mundial was tot in de avond in nevelen gehuld.

IMG_20160625_163535

Tijdens een college ’s avonds werden zijn beweegredenen en de prijswinnaar bekend gemaakt. Dus zat het goed vol in De Kennismakerij, vooral piepjonge bezoekers die – met lotnummer in de hand – allemaal hoopte op die ene iPad. Maar en passant ook een boeiend stukje (economische) psychologie door de strot geduwd kregen. Dus in dit opzicht was deze aflevering van ‘Night University on tour’ al geslaagd.

Dus in dit opzicht was deze aflevering van ‘Night University on tour’ al geslaagd

“We zijn economisch-rationele wezens”, zo begon Van Beest – in toga –  zijn discours. “Als we iets willen verdienen, kijken we eerst of de baten hoger zijn dan de kosten. In dit geval hoefden jullie alleen maar met een dobbelsteen te gooien en hier een getal te noemen om een iPad te kunnen winnen.” Meer dan driehonderd mensen hapten toe.

Van Beest wilde onderzoeken of hij er als experimentator achter kon komen hoe eerlijk de deelnemers zijn. Door wie wordt er onder welke omstandigheden het meest gelogen, uitgaande van een gemiddelde (3,5) dat gegooid zou moeten worden?

De vrouwen gooiden een gemiddelde van 3,9, de mannen 4,0. Uitgaande van het feit dat een gemiddelde gooi het cijfer 3,5 oplevert (zoals volgens Van Beest uit eerder onderzoek is gebleken) werd er dus gelogen. Het meeste door mannen die gedronken hadden. Helemaal bont maken die het als ze er van te voren op gewezen worden dat ze mogen liegen: een score van vijf gemiddeld.

Maar misschien wel de allerbelangrijkste conclusie van het experiment van Van Beest: tegen vrouwen kun je zeggen wat je wilt, hoeveel ze ook gedronken hebben, ze gaan er niet meer van liegen.

Of de uiteindelijke winnares van de iPad had gelogen en/of gedronken, werd niet bekend gemaakt.

We zouden het bijna vergeten, maar er was ook nog muziek op de met 24 duizend bezoekers uitverkochte editie van Mundial. Goeie muziek zelfs. Al stond die soms wel loeihard.  Neem de 76-jarige Calypso Rose uit Trinidad die stond te skanken alsof het verdorie Londen 1978 was. Of Shantel, die als verwacht een volle Koepelhal liet stuiteren op balkan beat, en de roomblanke rappers Tourist LeMC en Jack Parow uit respectievelijk Antwerpen en Kaapstad, die met een echte band showden dat hiphop ook heus wel leuk kan zijn.

Intiem ging het er het hele weekend aan toe in het singer/songwritershoekje van Giel Beelen, die je dit weekend gewoon in het wild kon spotten in de Spoorzone, net als bekende artiesten als Typhoon, Lil’ Kleine, Broederliefde en verrassingsact Selah Sue trouwens.

Weg met de wereldmuziek, besloot Mundial een paar jaar geleden al en deed die oubollige benaming in de ban. Urban moest het worden. Maar een dance-act uit Boedapest rond een Engelse Ghanees (RedRed), house uit Centraal-Afrika (Boddhi Satva), global bass uit Barcelona en Kopenhagen  (SuperPendejos) én Mississippi Delta Blues uit de swamps van Helmond (The Hoodoo Monks) is natuurlijk nog gewoon ‘wereldmuziek’.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.