De eeuwige discussies rondom Vincent van Gogh

In de media was afgelopen week veel te doen over het oor van Vincent van Gogh. Het afgesneden oor, welteverstaan. Had hij nu zijn hele oor afgesneden, of was het toch alleen de oorlel? Theorieën buitelden over elkaar. TiU-student Robin Verleisdonk schept orde in de chaos. Hij schreef een opinie voor de Volkskrant.

Verleisdonk studeert aan TiU Arts, Media and Society. Momenteel schrijft hij zijn masterscriptie over de biografieën over Van Gogh. Hij weet er dus veel van. “Er worden al biografieën geschreven over Van Gogh sinds 1922”, vertelt Verleisdonk. “In mijn scriptie onderzoek ik of deze biografieën wetenschappelijker zijn geworden. Is Van Gogh een levende legende, of een kind van de wetenschap?”

Omdat het oor van Van Gogh de laatste week weer flink wat media-aandacht kreeg, werd Verleisdonk door zijn scriptiebegeleider aangespoord er iets mee te doen. Daarom heeft hij het opiniestuk geschreven en naar de Volkskrant gestuurd. In de opinie rekent hij af met misvattingen in de media. Het is geen nieuws, schrijft hij, dat Van Gogh zijn hele oor heeft afgesneden. Dat was al lang bekend.

Nuance

Berichtgeving over kunst mist vaak nuance, zegt Verleisdonk. “De media heeft er baat bij dat er minder nuance is in de stukken. Van Gogh trekt natuurlijk veel toerisme. Wat mij fascineert is dat Van Gogh meer dan andere kunstenaars terug komt in de media.” Volgens Verleisdonk gaat de aantrekkingskracht van Van Gogh verder dan alleen het doek. “Ik denk dat veel mensen een fascinatie hebben met Van Gogh omdat ze zich in hem herkennen. De persoonlijkheid van Van Gogh is belangrijk. Mensen kunnen zich herkennen in het zwoegen dat Van Gogh deed.”

Van Gogh blijft maar in de media terugkomen. Verleisdonk noemt het een draaideursysteem. “De legendes over Van Gogh blijven media-aandacht krijgen. Was hij wel of geen zwoegende kunstenaar? Het debat over zijn ziektes blijft ook in de media verschijnen. Was hij medisch of mentaal ziek?”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.