Opnieuw een klap in het gezicht voor Britse studenten
Na grote onvrede onder Britse jongeren over de uitslag van het Brexit-referendum, heeft deze toekomstige generatie afgelopen maandag een schop na gekregen. Met ingang van september worden alle studiebeurzen vervangen door leningen.
In Nederland zorgde de invoering van het leenstelsel voor grote ophef. Het zou het einde zijn van de sociale gelijkheid. Dat bleek mee te vallen. Voor gezinnen met een lager inkomen blijft een aanvullende beurs beschikbaar en de leenvoorwaarden zijn niet onredelijk. In het Verenigd Koninkrijk gaan ze een stap verder. Studenten uit gezinnen met een hoger inkomen hadden al geen recht meer op een studiebeurs. Vanaf september hebben ook studenten uit gezinnen met lagere inkomens er geen recht meer op meldt BBC news.
De angst dat dit de toegankelijkheid van het hoger onderwijs drastisch zal verminderen, is in het Verenigd Koninkrijk reëler dan deze in Nederland ooit geweest is. Het Verenigd Koninkrijk eindigt op de 15e plaats als het gaat om inkomensgelijkheid binnen Europa, terwijl Nederland op de 2e plaats komt. Het afschaffen van elke beurs zal deze inkomensongelijkheid in het Verenigd Koninkrijk versterken.
In Engeland studeren
Voor Nederlandse studenten die reeds in het Verenigd Koninkrijk studeren verandert er voorlopig niets. Voor studenten die nog van plan zijn naar het Verenigd Koninkrijk te gaan, is dit nog maar de vraag. Wanneer het Verenigd Koninkrijk deel blijft nemen aan het Erasmus-programma, zal er niets veranderen. Maar de vraag is of de EU dat toelaat, gezien de Brexit.
Wanneer het Verenigd Koninkrijk (al dan niet gedwongen) uit dit programma stapt, zullen collegegelden voor studenten uit de EU even hoog worden als voor studenten van buiten het Verenigd Koninkrijk en de EU. Praktisch onbetaalbaar.
Voor de toekomstige studenten in het Verenigd Koninkrijk wordt het voorlopig in ieder geval flink sparen. Nederlandse studenten mogen zich ondertussen gelukkig prijzen, aangezien wij het met ons sociale leenstelsel vergeleken met Britse studenten zo slecht nog niet getroffen hebben.