Scriptiebegeleiding: prioriteit of blok aan het been?

Het schrijven van een scriptie wordt door studenten vaak ervaren als een leerzaam maar moeilijk project. Het is de laatste inspanning die nodig is om een diploma te behalen, maar vlekkeloos gaat dat niet altijd. Sterker nog, veel studenten moeten in de zomerdagen aan hun scriptie werken of nemen het zelfs mee naar het volgend semester. Hoe kan het toch dat zoveel studenten tijdens het schrijven van hun scriptie tegen de lamp lopen?

Als student ben je natuurlijk zelf verantwoordelijk voor het behalen van je diploma. Dat er tijdens een scriptie echter uit een ander vaatje getapt moet worden is bekend, vandaar ook de intensieve begeleiding die studenten hierbij krijgen. Althans, dat is de algemene aanname.

Veel studenten hebben namelijk problemen met hun scriptiebegeleider. De samenwerking verloopt stroef, wat vaak leidt tot frustratie en ongenoegen bij zowel de student als de docent. Veelvoorkomende problemen zijn een trage start waarbij de student in het diepe gegooid wordt, een gebrekkige communicatie vanuit de begeleider (waarbij vragen over de scriptie vaak onbeantwoord blijven), tegenstrijdige feedback en in het ergste geval helemaal geen feedback. Het gevolg? Een scriptie- en/of studievertraging, een zomervakantie die in het water valt en een slechte verstandhouding met de desbetreffende begeleider.

Waar ligt het probleem?

Het is vooralsnog onduidelijk waar de ongelukkige samenwerking tussen veel studenten en docenten vandaan komt. Uit ervaringen van de studenten komt naar voren dat er wel degelijk iets speelt omtrent de scriptiebegeleiding. Hebben docenten ‘geen zin’ om studenten te begeleiden en ervaren zij dit als een last? Of krijgen ze het niet bolgewerkt om onderzoek te doen, les te geven én een scriptie te begeleiden? Ook docenten klagen regelmatig over de begeleidingstrajecten. Er is veel werk, weinig tijd en afspraken worden niet altijd nagekomen door de student.

Machiel Hermans van Fractie Front liet vorige maand al weten dat er een docententekort is op Tilburg University. “Colleges met 500 studenten zijn aan de orde van de dag. De begeleiding van scripties laat daarnaast te wensen over.” Ook kan de masterscriptie bij sommige opleidingen volgens Hermans niet meer in het openbaar verdedigd worden. Dat zou te tijdrovend zijn.

Met het tekort aan docenten in combinatie met een groot aantal studenten die hun scriptiebegeleiding als ‘matig’ bestempelt, lijkt Tilburg University er een agendapuntje bij te hebben voor de eerstvolgende U-Raad.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.