Kamer wil maximum stellen aan kosten tweede studie

‘Leven Lang Leren’ luidt de idealistische slogan van de overheid. Sinds zij in 2011 gestopt is met het financieren van een tweede studie, kunnen velen zich dit echter niet langer veroorloven. Ook Tilburg University vraagt hiervoor hoge bedragen, maar duidelijke toelichtingen blijven uit. Daar moet volgens een meerderheid van de Tweede Kamer verandering in komen.

Het is inmiddels vijf jaar geleden dat de overheid gestopt is met het financieren van een tweede studie. Sindsdien is het aantal studenten dat na het voltooien van hun eerste studie aan een tweede studie begint gedaald van 33.000 naar 22.000, zo meldt De Volkskrant afgelopen woensdag.

Hoge kosten

Met de invoering van deze nieuwe regeling kregen universiteiten en hogescholen de vrijheid zelf de hoogte van het collegegeld te bepalen. Dit levert voor veel studenten problemen op. Hoewel bedragen op bijvoorbeeld technische universiteiten gelijk blijven aan het wettelijke tarief voor een eerste studie, €1.900 per jaar, lopen bedragen aan andere universiteiten op tot €32.000 per jaar. Deze verschillen zijn buiten proportie, meldt stichting Collectieve Actie Universiteiten (SCAU) aan De Volkskrant. Volgens de stichting zijn de verschillen te groot en zijn de berekeningen van de collegegelden niet voldoende transparant.

Onduidelijke toelichtingen

Uit onderzoek van het ministerie blijkt dat op de websites van de meeste hogescholen en universiteiten deze bedragen wel degelijk toegelicht worden. De vraag is echter of deze beschrijvingen voldoende zijn. Zo geeft de website van Tilburg University de toelichting: “In principe zijn de instellingstarieven van Tilburg University gebaseerd op de integrale kosten van het initieel onderwijs in de bachelor- en masteropleidingen. Uit marketingoverwegingen kan daarvan voor sommige opleidingen worden afgeweken.” Op het eerste gezicht een duidelijke uitleg. Maar hoe valt hieruit te verklaren dat een tweede studie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam €6.200 kost en aan Tilburg University €8.300? Volgens SCAU blijven verklaringen vooralsnog gebrekkig en onduidelijk.

Kamervragen

Ook in de Tweede Kamer wordt nu gevraagd om actie. Er werd al langer gepleit voor meer transparantie van instellingen over de berekening van de collegegelden, zo meldt de NOS. Onder andere de PvdA, D66, SP en CDA vroegen minister Bussemaker eerder om onderzoek naar de grote verschillen en wellicht een regeling met maxima. Dit alles zonder succes. Inmiddels heeft de SP de minister Kamervragen gesteld. “Bussemaker heeft al eerder gezegd dat, als de tarieven ondoorzichtig blijven, er een maximum gesteld moet worden. Daar is het dan nu de hoogste tijd voor” meldt SP-Kamerlid Jasper van Dijk woensdagmiddag in een interview op Radio 1.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.