Tilburg University niet in Shanghai Ranking

Tilburg University staat net zoals vorig jaar niet in de Shanghai Ranking. Daarmee is het de enige Nederlandse universiteit die buiten de lijst valt. De Universiteit Utrecht staat het hoogst genoteerd op plek 65.

De Shanghai Ranking, ook wel de Academic Ranking of World Universities genoemd, rangschikt jaarlijks de beste 500 universiteiten van de wereld. Hierbij wordt alleen gekeken naar wetenschappelijke prestaties. Het aantal medewerkers aan een universiteit met een Nobelprijs is bijvoorbeeld van belang, net zoals het aantal wetenschappelijke artikelen gepubliceerd in vooraanstaande tijdschriften en de hoeveelheid citaties van artikelen.

China stoomt op
De top 3 van de ranking bestaat uit Amerikaanse universiteiten. Harvard University staat op 1, gevolgd door Stanford University en University of California, Berkeley. Opmerkelijk dit jaar is de opkomst van drie Chinese universiteiten in de top 100. De academische vrijheid in China staat al jaren onder druk.

Tilburg University
De Shanghai Ranking wordt sinds 2003 jaarlijks samengesteld. Tilburg University wist in 2011, 2012 en 2014 een plekje in de onderste regionen van de lijst te bemachtigen. De laatste twee jaren valt Tilburg weer buiten de ranking.

In de top 100 staan naast Utrecht University twee andere Nederlandse universiteiten: de Rijksuniversiteit Groningen (72) en de Universiteit Leiden (96).

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.