Lerarentekort dreigt in 2020

Het basisonderwijs wappert met een onrustbarend rapport van het onderzoeksinstituut Centerdata van Tilburg University: er dreigt een gigantisch tekort aan juffen en meesters.

De PO-raad (voor primair onderwijs) luidt de noodklok: als het zo doorgaat, zullen pas afgestudeerde docenten hun heil buiten het onderwijs zoeken. En dan zitten we over een paar jaar met een enorm lerarentekort opgescheept. De raad beroept zich op het rapport ‘De toekomstige arbeidsmarkt voor onderwijspersoneel’ van Centerdata.

Lerarentekort in 2020

Aspirant-leraren kregen voorheen een worst voor ogen gehouden: de vergrijzing zou snel toeslaan onder het docentencorps. Wie het onderwijs in ging, die kreeg zo een baan, was de verwachting. Die voorspelling kwam echter niet meteen uit. De overheid verhoogde de AOW-leeftijd en versoberde het prepensioen, waardoor senior-docenten hun plek niet verlieten. Geld om meer leraren aan te nemen, was er ook niet. Resultaat: een stuwmeer aan jonge docenten die het moeten doen met invalwerk en tijdelijke contracten. Die zoeken hun emplooi al snel ergens anders, terwijl ze vanaf 2020 volop nodig zijn.

Strenge toelatingseisen

De verwachte aanwas kan dit gat niet zomaar opvullen. Volgens Centerdata studeren er dat jaar maar 3500 leerkrachten af, een schril contrast met de 7000 afgestudeerden in 2007. Die daling komt mede door de strenge toelatingstoetsen bij de pabo’s. Het mag de kwaliteit van de docenten ten goede komen, maar helpt niet mee het tekort in de nabije toekomst van 6000 à 8000 voltijdsbanen te dichten. De raad vraagt daarom miljoenen extra om jonge leraren binnenboord te houden en meer mensen te stimuleren om leraar te worden.

Omscholen

Liggen hier dan baankansen voor de huidige student? Peter Fontein, een van de Centerdata-onderzoekers die het rapport opstelden, ziet vooral kansen in het basisonderwijs, en die richting ligt niet erg voor de hand voor wie nu al aan de universiteit studeert. Er zijn wel omscholingstrajecten voor het middelbaar onderwijs, maar “daar valt het tekort mee en is er eigenlijk alleen extra behoefte aan docenten in minder populaire vakken als scheikunde, wiskunde en Duits”. Toch wil het ook primair onderwijs meer academici voor de klas. Daarom is de academische pabo in het leven geroepen, een bachelor die aan verschillende universiteiten wordt gegeven.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.