Moeten Nederlandse universiteiten wel internationaler worden?

Moeten Nederlandse universiteiten wel internationaler worden?

Universiteiten in Nederland delen één grote ambitie: internationaler worden. Dat betekent zoveel mogelijk in het Engels doen. De taalomslag wordt verkocht als noodzakelijk en onontkoombaar. Maar is dat wel zo?

Universiteiten zijn een merk dat verkocht moet worden. Onze eigen Brabantse academie draagt al zes jaar de naam Tilburg University. Met niets minder dan een slogan die over de landgrenzen heen begrepen kan worden: Understanding Society, of Advancing Society. Zo kan een wereldwijde markt worden aangeboord. Om meer studenten, wetenschappers en onderzoekgelden binnen te slepen. En tegelijkertijd hogere ogen te gooien in de bejubelde internationale ranglijsten.

Voorstanders van internationalisering kunnen ook schermen met een minder geldbelust motief. De waarheid houdt zich niet aan nationale talen en landsgrenzen. Alleen daarom al hoort wetenschap een internationale aangelegenheid te zijn en universiteiten Engelstalig.

Het verruilen van de eigen taal voor het Engels lijkt niet bevorderend voor het niveau van onderwijs en onderzoek

Toch is niet iedereen overtuigd van de internationale ambities. Bekend beeld is de hooggeleerde professor die halfbakken colleges geeft in oppervlakkig Engels. Nederlands is de taal waarin de meeste Nederlanders denken, en wie zijn taal niet beheerst kan niet goed denken, schrijft de Volkskrant. Met het Nederlandse taalniveau van studenten is het nota bene al slecht gesteld. Het verruilen van de eigen taal voor het Engels lijkt niet bevorderend voor het niveau van onderwijs en onderzoek. Bovendien gaan de meeste afgestudeerden gewoon werken in steden als Tilburg of Utrecht met oer-Hollandse collega’s.

Het is geen simpel verhaal. Er valt wat voor internationalisering te zeggen, maar er zijn reële kanttekeningen. Ondertussen zitten universiteiten niet stil. Tilburg University heeft een uitgesproken ambitie, een steeds groter deel van het curriculum is Engelstalig en het aantal internationale studenten stijgt. Internationalisering is een blijvertje. De vraag is wellicht niet óf het moet, maar wanneer we er in doorschieten.

Wat vindt u?

Univers is benieuwd: wat vinden Tilburgse wetenschappers van de ontwikkelingen? Maakt u zich zorgen, ziet u vooral gevaren of springen kansen in het oog, hoe zit het met zin en onzin? Laat het ons weten. Stem, en stuur een berichtje via onderstaand contactformulier. Of mail naar r.vaessen@uvt.nl. Wij horen graag van u.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.