Koopkracht studenten straks hard getroffen

De basisbeurs is afgeschaft terwijl het collegegeld blijft maar stijgen. Volgens het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) zal hierdoor de koopkracht van studenten in 2017 hard getroffen worden. Dat zou vooral problematisch zijn voor kinderen van wie de ouders niet financieel kunnen bijspringen.

Het ISO heeft, op basis van berekeningen van Nibud uit het voorjaar van 2015, onderzoek verricht naar de koopkrachtsverandering van studenten. In een rapport waarschuwt het ISO nu voor de onevenredige daling van de koopkracht van studenten. Dat zou vooral komen door de stijging van het collegegeld, afschaffing van de basisbeurs en de hoogte van de kamerhuur.

De organisatie roept minister van onderwijs Jet Bussemaker en minister van financiën Jeroen Dijsselbloem op om met maatregelen te komen. Zelf stelt het ISO als mogelijke maatregel voor om bij inschrijving het collegegeld te bevriezen. Zo weet een student vooraf hoeveel collegegeld hij gedurende zijn opleiding gaat betalen.

Verwachte koopkrachtveranderingen

Koopkracht studenten

Probleemgroep

De verwachte daling van de koopkracht is vooral een probleem voor kinderen van wie de ouders niet financieel kunnen bijdragen aan de studie. Uit cijfers van de Monitor Beleidsmaatregelen 2015 was al te zien dat het percentage van studenten met laagopgeleide ouders in het hoger onderwijs is gedaald.

ISO-voorzitter Jan Sinnige: ‘Sinds de invoering van het leenstelsel, hangt er steeds meer af van wie je bent of waar je vandaan komt.’ Volgens Sinnige moeten er maatregelen komen om talentvolle kinderen met minder goede achtergronden verder te helpen door ze op tijd de benodigde begeleiding te geven.Wat vind jij hiervan?

Reageer op dit bericht

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.