Bussemaker: BSA alleen in eerste studiejaar

De afgelopen jaren hebben verschillende universiteiten en hogescholen bindende studieadviezen gegeven aan studenten die in het tweede en derde jaar van hun studie zaten. Minister Bussemaker heeft zich na klachten van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en het Landelijk Studentenrechtsbureau (LSR) duidelijk uitgesproken over deze constructies; het is verboden.

Het bindend studieadvies (BSA) is op vrijwel iedere universiteit en hogeschool een bekend (en gevreesd) verschijnsel. De instellingen eisen van de studenten dat zij een bepaald aantal studiepunten halen. Indien de student dit aantal niet behaalt, moet hij of zij stoppen met de opleiding. Op Tilburg University dienen studenten minimaal 42 van de 60 ETCS te behalen in hun eerste jaar De afgelopen jaren zijn er diverse onderwijsinstellingen geweest die het BSA ook instelden in het tweede of derde jaar van een opleiding. Minister Bussemaker heeft vorige week duidelijk gemaakt dat dergelijke constructies wettelijk niet toegestaan zijn.

Gabriel van Rosmalen van het LSR laat aan Univers weten dat er veel studenten zijn die zich gemeld hebben. “De afgelopen jaren zijn er veel studenten de dupe geworden van deze maatregel. De komende tijd gaat het LSR inventariseren hoeveel studenten er precies schade hebben geleden. We zullen uitzoeken wat er wettelijk mogelijk is, maar de kans is groot dat we een collectieve rechtszaak aanspannen. De studenten die onrechtmatig zijn weggestuurd bij hun opleiding hebben niet alleen studiefinanciering en collegegeld verspeeld, maar kunnen ook pas jaren later dan gepland beginnen met werken (ingeval van andere studie, red.). Het zijn aanzienlijke kostenposten.”

Je kunt je hier melden bij het LSR indien je ook onterecht van een eerdere opleiding bent weggestuurd.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.